0

К ампанията за извозване на украински бежанци от Варна претърпя пълно фиаско. Само петима от 250 души са изявили желание да бъдат извозени с влак към държавни бази. Мнозинството или ще си търсят квартири, или ще се върнат в Украйна. Това съобщ областният управител на Варна Благомир Коцев.

Извозването трябваше да започне в 10.30 часа в неделя сутринта. То щеше да се извърши чрез допълнителни вагони, прикачени към бързия влак Варна – София.

Губернаторът на Варна обясни, че хората е трябвало да стигнат до Горна Оряховица с влак, след което да се качат на автобуси до Рибарица.



„Първият хотел, в който отидохме да изведем хората, беше хотел „Берлин” в „Златни пясъци”. Те обаче решиха да останат още един ден. Хотелът е готов да ги остави – знаете, програмата е до 31 май”, заяви Коцев.

Той увери, че бежанците са знаели от два дни в колко часа да бъдат пред хотела и къде отиват.

„Имаше точен график, по който да бъдат разпределени хората. Държавните бази във Варна са запазени за хора в най-голяма нужда – възрастни хора, инвалиди, за да няма нужда да бъдат транспортирани”, подчерта Благомир Коцев. Там ще са не повече от 500 и 1000 души.

От около 20 хиляди украински бежанци, които са в хотелите в областта, около 3 хиляди вече са заминали в Украйна, 7 хиляди са поискали първоначално преместване, но съдейки по днес, около половината вероятно ще останат по квартири, допусна той.