0

Ц ената на застраховката „Гражданска отговорност“ се срина под 200 лева само за един месец. Тенденцията е започнала от края на февруари. Най-ниската тарифа е паднала с около 30 лева, показа проверка на „Телеграф“ в калкулаторите на сайтове на застрахователни брокери.

През януари най-евтината полица струваше 252 лева. Сега цената е паднала вече до 223 лева.

Тази стойност важи за най-масовия вид автомобил със софийска регистрация, каран от 35-годишен водач с над 5-годишен опит зад волана.

Реалното поевтиняване обаче е още по-голямо от това, което показва калкулаторът, защото, когато човек отиде на място да сключва полицата, му се предлагат отстъпки. „Една компания даваше преди 4% отстъпка за нов клиент, сега тази отстъпка е вече 19%“, посочи експерт на ръководна позиция в застрахователния бранш.

Според друг специалист от сектора тарифите са се сринали с 25-30%. Той заяви, че всичко е започнало от една компания, която води много агресивна политика и смъква цените. 

Предполага се, че тя цели бързо да събере пари заради множество претенции за изплащане на обезщетения в чужбина. В резултат на ниските цени пазарният й дял в рамките на около година е нараснал от 18% на 26,5% по данни от средата на февруари.

Предполага се, че към момента този пазарен дял вече доближава една трета, тъй като, когато клиентите избират при кой застраховател да сключат „Гражданска отговорност“, се водят основно от ниската цена.

Не е само една компания, поне още три свалят агресивно цените, като гледат една от друга, заяви застрахователен шеф.

Експертите са притеснени, че всичко това може да дестабилизира пазара, тъй като присъжданите от съдилищата плащания по щети постоянно се увеличават. Отделно разходите растат и заради актуализиране на цените на сервизите. За потребителите може да изглежда изгодно. Но цените трябва да са разумни, за да се осигури ликвидност, посочиха експертите.

Застрахователите призоваха да се намеси Комисията за финансов надзор, която може с принудителна административна мярка да върне старите тарифи, ако прецени, че те не покриват риска.

Данните, огласени вчера от Асоциацията на българските застрахователи, сочат, че изплатените обезщетения по линия на застраховката „Гражданска отговорност“ към 31 декември 2021 г. възлизат на близо 700 млн. лв.