0

Н ачалникът на Регионалното управление на образованието (РУО) в София-град Ваня Кастрева напомни на директорите на столичните училища какви документи са необходими за записването на учениците, приети в първото класиране за прием в гимназиите след седми клас.

"Напомням, че съгласно чл. 72 от Наредба 10 от 1 септември 2016 г. на министъра на образованието и науката за организацията на дейностите в училищното образование, класираните ученици се записват в осми клас в съответното училище, като подават следните документи: 1. заявление до директора; 2. оригинал на свидетелство за основно образование; 3. оригинал на медицинско свидетелство, издадено от общопрактикуващия лекар на ученика - за кандидатстващите по специалност от професия в професионални гимназии и професионални паралелки в профилирани гимназии, обединени и средни училища, както и за профила "Спорт". Възможно е да поискате и други документи, които следва да бъдат представени допълнително", пише до директорите на столичните училища началникът на РУО в София-град, става ясно от сайта на управлението.

Допустимо е родителите, желаещи да подадат заявление за участие във втория етап на класирането, да го представят предварително попълнено и без присъствието на място на ученика.

На интернет страниците на всяко училище трябва да е налична актуална информация за графика на дейностите по приемането на учениците, както и за организацията, която сте създали за работата на училищната комисия по приемането на документи и записването на учениците, добавя Кастрева.

В сайта на РУО в София-град е публикувано и заявлението за участие във втория етап на класирането в гимназиите след седми клас. 

Както „Телеграф“ вече съобщи, седмокласниците могат да проверят къде са приети, като въведат входящ номер и код за достъп на интернет адреса: https://infopriem.mon.bg/ Учениците, приети на първото класиране, могат да се запишат от 13 до 15 юли тази година, включително. В същия срок могат да подадат заявление за участие във втория етап на класирането тези ученици, които не са доволни от първия етап. Това става в училището, в което вече са класирани, съобщиха по-рано днес от просветното министерство.