0

П арното в София може да бъде спряно за всички битови потребители два дни преди Цветница. На 15 април ще бъдат изпълнени нормативните условия за обявяване края на отоплителния сезон. В Пловдив изискванията за спиране ще се изпълнят ден преди това - на 14 април. 

Топлофикациите са задължени да осигуряват отопление в периода от 1 октомври до 30 април, пише в Наредбата за топлоснабдяване.

Ако средноденонощната температура надхвърли +12 градуса по Целзий в три последователни дни и има метеопрогноза за затопляне в следващите 7 до 10 дни, топлофикация ще пристъпи към поетапно изключване на отоплението.

В София тази седмица до 1 април включително средноденонощната температура е над 12 градуса, но от 2 април ще има леко захлаждане. 

Следващото затопляне над изискваните стойности  започва от 12 април +15,5 градуса, 13 април също е +15,5 градуса и 14 април е +12,5 градуса. Това означава, че столичната топлофикация може да започне поетапно изключване на отоплението от 15 април, защото времето ще се запази топло в следващите дни, показва метеорологичната прогноза.

В Пловдив условията за спиране на парното ще настъпят на 14 април, когато средноденонощната температура ще бъде +15,5 градуса. 

Ако живеещите в сградата искат топлофикация да продължи да топли радиаторите, общото събрание трябва да вземе решение и подаде заявление в близкия център за обслужване на клиенти, обясниха от столичното парно за „Телеграф“. 

Възможно е също отделни сгради да поискат и по-рано спиране на отоплението. Те също трябва да подадат заявление в съответния топлорайон.

Топлинният счетоводител „Техем“ има готовност да започне годишен отчет на разпределители, топломери и водомери след обявяване на спирането на централното топлоснабдяване, съобщиха от фирмата на въпрос на „Телеграф“. 

Отчетната кампания ще продължи до края на месец май 2022 г., като през този период е задължително клиентите с визуални разпределители и водомери да осигурят достъп за отчет на уредите си.

В противен случай ще получат служебни начисления, което ще наложи последваща корекция в изравнителните сметки за цялата етажна собственост. 

От средата на април „Техем“ започва отчет на визуалните водомери за топла вода с посещение в имотите на тези клиенти.

Потребителите с дистанционни уреди не трябва да осигуряват достъп до дома си за отчет, обясниха за „Телеграф“ от фирмата за дялово разпределение. „Нелбо“ също ще започне посещение на домовете на своите клиенти след обявяване на края на отоплителния сезон, съобщи топлинният счетоводител.