0

Е дна медицинска сестра у нас се грижи средно за 68 пациенти, пресметна председателят на УС на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева.

Според нея специалистите по медицинските грижи са неудовлетворени от условията за работа - ниско заплащане, липса на възможност за кариерно израстване. "Всичко това се предлага в западния свят, който изсмуква нашите специалисти. Средно 1 медицинска сестра се грижи за 68 пациенти у нас, а трябва да са между 5 и 7", обясни тя пред Nova News. По нейните думи от общо 22 000 медицински сестри в България 30% са на възраст над 65 години, други 30% ще се пенсионират в следващите между една и пет години. Мнозина работят на няколко места", обясни Василева.

До 5 години у нас могат да бъдат закрити или преструктурирани десетки лечебни заведения заради липса на медицински персонал. Ако тенденцията не бъде обърната, прогнозата е до 10 години лекарите в пенсионна възраст да са над половината от практикуващите. 

Според председателя на БЛС д-р Иван Маджаров това не е недостиг на медици, а остра липса. "Причините включват изтичане на кадри в по-добре заплатените страни, както и намаленият прием за лекари преди години. Лекарите под 50-годишна възраст са около 28%", сподели той. И допълни, че най-големият недостиг е в първичната извънболнична помощ - там 78% от лекарите са над 50 г., а 60% - над 60 г.

"Никоя болница няма да се закрие веднага. Няма дадено населено място да остане без лекарска помощ. Но са необходими извънредни мерки за справяне с кадровата криза", каза още д-р Маджаров.