0

А томната електроцентрала в Чернобил е с изцяло прекъснато електрозахранване. Това съобщи украинския енергиен оператор „Укренерго“.

В изявление на оператора във Facebook се казва, че заради военните действия няма възможност линиите да бъдат възстановени.,

Информацията потвърди и външният министър на Украйна Дмитро Кулеба в профила си в Twitter. По думите му основната електропреносна мрежа, доставяща ток на АЕЦ-а е повредена от руската армия.

"Призовавам международната общност да изиска от Русия незабавно да спре огъня и да позволи на централата да възстанови захранването си", написа той.

По думите на Кулеба резервните дизелови генератори на централата имат капацитет да поддържат електрозахранването едва 48 часа. След този период охладителните системи в хранилищата за отработено ядрено гориво ще спрат да функционират, което ще доведе до незабавно изтичане на радиация. "Варварската война на Путин излага цяла Европа на опасност. Той трябва да спре незабавно", подчерта външният министър на Украйна.

Във вторник Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), която е орган за наблюдение на ООН, заяви, че обектът вече не предава данни и изрази загриженост за персонала, работещ под руска охрана, припомни БГНЕС.