0

В началото на сезона по морето има глад за лекари, показа проверка на „Телеграф“.

В сайтовете с обяви за работа е пълно с предложения от болници, медицински центрове и кабинети. В повечето оферти е посочено, че основно изискване към кандидатите е задължително да владеят английски език, както и втори чужд, като най-често търсените са руски и немски.

Заплати

Някои от обявите отбелязват, че става въпрос за сезонен ангажимент с продължителност до октомври. Към „отличното заплащане“, което често не е посочено, са добавени и други примамливи предложения, като безплатна квартира и храна, допълнителни бонуси или покриване на разходите за транспорт. Лекари се търсят в Обзор, Созопол, Слънчев бряг, Поморие и др. Обявите с обявено заплащане започват от 1800 – 2000 лв. на месец. В част от тях е посочено, че работата е подходяща и за студенти по медицина и специализанти, а в друга част се изисква магистратура. Една от големите бургаски болници пък е пуснала обяви за различни позиции – хирург, кардиолог и анестезиолог. Брутните заплати са съответно 4000 лв., 4200 лв. и 5500 лв. Същото лечебно заведение е обявило и позиция за специализант по анестезиология и интензивно лечение, като обещаното брутно възнаграждение е 2800 лв.

Плачевно

На този фон в някои болници в страната младите лекари продължават да получават унизително ниско заплащане. За това алармира в социалните мрежи гастроентерологът д-р Стефан Митев, съосновател на „Българско рационално общество“. Той е публикувал разписка от заплата на лекар специализант за месец май. „Тя е плачевна – 765,59 лв. Забравете за повишената стойност на клиничните пътеки – това очевидно не се отразява върху всички заплати, но обществото едва ли ще го разбере“, коментира д-р Митев. Въпросният специализант работи в столична болница. В коментари обаче се включват и други млади лекари. Сред тях е и такава, работеща в голяма пловдивска лечебница. За месец април тя е получила 738 лв. и 4 стотинки. В коментарите има и извлечение от български медик, който е специализант първа година в Германия и основната му нетна заплата е малко над 2,9 хил. евро.