0

В първия ден без зелени сертификати един от столичните молове се напълни с посетители, видя репортер на „Телеграф“.

Страничният вход, който до сряда беше блокиран от пункт за тестове, вече е отворен. На място не се правят изследвания, защото в мола се допускат всички, без значение дали са ваксинирани, преболедували или с отрицателен резултат. На централния вход обаче много от хората все още приготвят зелените си сертификати и ги показват на охраната на влизане. „Вече не ви е необходим сертификат“, „От днес не изискваме сертификат“, казва мъжът, застанал на входа на търговския център. „Хората си ме познават и идват по навик при мен. Много от тях не знаят, че документ вече не им е нужен“, сподели охранителят.

Продавачи пък разказват, че падането на зеления сертификат се е усетило. „Осезаема промяна има, аз не очаквах. Много повече клиенти обслужихме днес, оборотът е по-висок. Не съм мислил, че зеленият сертификат спира толкова много от посетителите“, разказа мъж, продаващ ръчно направени сладки. Същото споделиха и в една от книжарниците. „Пристигна зареждане, а даже не успяваме да наредим всичко, защото клиентите днес са повече. В момента е като за съботен ден“, разказаха служители.

Освен в моловете вход свободен има също в кафенетата, ресторантите и нощните клубове. Те също вече не са длъжни да изискват зелен сертификат от клиентите, но персоналът е задължен да разполага с такъв документ поне до 20 март. Междувременно театрите също обявиха, че всички зрители могат да влизат на представленията, без значение дали са ваксинирани и преболедували. Няма да се иска и тест. Това важи и за стадионите. Задължително обаче остава носенето на маски на закрити обществени места, в училищата и градския транспорт.