0

М окри лавини дебнат в планините. Със затоплянето на времето се увеличава опасността от падането им, алармират от Avalanche Bulgaria.

Целта на платформата е да информира населението и по-специално тези, които практикуват зимен туризъм, за лавинната обстановка. Свличането им е най-вероятно в обедните и следобедните часове на източни, южни и югозападни склонове. Тези лавини може да са много големи и тежки и въпреки че са бавни, може да са много разрушителни, предупреждават специалистите.

Признаци

Движението и спускането със ски трябва да е в ранните часове, докато снегът е по-твърд. Типичен признак за значително влошаване на състоянието на снега е дълбоко пропадане, овлажняване на снега, „загуба на слоевете“ в стария сняг, отбелязват още те.

Очаква ни промяна във времето. Още от днес ще има увеличение на облачността, но без валежи. Минималните температури в страната ще са между 3° и 9°, а максималните - между 16° и 21°, като по-високи ще са в Северозападна България до 22-23°, прогнозират от научния сайт Meteo Balkans. Времето ще се стабилизира в сряда и четвъртък. През нощта срещу сряда облачността в страната ще се разкъсва и ще намалява. В четвъртък вероятността за следобедни валежи и гръмотевични бури е най-голяма.

Циклон

През уикенда България пък ще попадне в източната периферия на приближаващ се средиземноморски циклон, което ще доведе до по-голяма нестабилност и валежи от дъжд. В петък на много места в следобедните часове ще се развива купесто-дъждовна облачност. Очакват се проливни валежи и гръмотевични бури. Възможно е да падне и дребна градушка. По-значителни валежи са вероятни в събота, а температурите в страната ще се понижават. Привечер и срещу неделя по високите полета от Западна България дъждът може да премине в мокър сняг.