0

Р уските окупатори напълно са завзели и контролират град Северодонецк в източната част на Украйна. Това съобщи ръководителят на Северодонецката градска администрация Александър Стрюк, цитиран от УНИАН.

"Градът вече е изцяло под окупацията на Руската федерация, там се опитват да установят свои правила. Доколкото знам, назначиха някакъв "комендант", събират някакъв актив. Е, явно според тях това трябва да се направи.От друга гледна точка градът е толкова разрушен, че, честно казано, ще бъде трудно за хората да се справят с тази ситуация.Да се ​​надяваме, че градът ще се върне на украинския контрол възможно най-скоро“, каза Стрюк.

Той допълни, че жителите на града могат да го напуснат само в посока към окупираната територия.

"Ако има възможност да влезем в контролираната територия на Украйна, така да се каже, до континента, тогава със сигурност ще допринесем за това. Но всъщност няма такава възможност", каза Стрюк.

Той отбеляза, че местни хора, които са били на територията на завод „Азот“, вече го напускат. Окупаторите активно снимат това за пропагандни клипове, допълни той.

"Хората са преживели почти три месеца в приюти и мазета, доста им е трудно емоционално и психологически. Имат нужда от медицинска и психологическа помощ", подчерта Стрюк.

Според него украинските власти преди това са направили достатъчен запас от лекарства в местната болница. На въпрос къде са украинските военни, Стрюк каза, че „те се оттеглиха на подготвени отбранителни позиции“.