0

А покалипсис се задава в София следващата седмица. Работниците от градския транспорт излизат на голям протест, който ще се състои на 18 май от 8 часа сутринта. Те се заканиха да блокират възлови кръстовища, съобщи БНТ.

Актът на недоволство е предизвикан от финансовия упадък на транспорта в столицата. Дружествата му дължат над 55 милиона лева към контрагенти. За това от там сигнализирани от дълго време. Представители на бранша проведоха срещи с правителството, но резултат от тях няма и до момента. Имаше срещи с правителството, но до решения не се стигна.

Тази сутрин столичният кмет Йорданка Фандъкова също коментира проблема. Тя каза, че вдигането на горивата допълнително е затруднило работата на транспорта в София и в сравнение с миналата година разходите за газ са се увеличили с 330%. Обясни, че вече има съкращение на персонала от 10%, но ако не се вземат мерки ще има още съкращения. Лятната часова схема на градския транспорт в София ще влезе в сила не на 15 юни, а на 1 юни.

Фандъкова каза, че са имали разговори с правителството, но от исканите 178 млн. са получили само 15 млн., което е крайно недостатъчно.

"И тази година Столична община осигури за градския транспорт 170 млн. лв. от общинския бюджет за 2022 г. Това са 36% от собствените данъчни приходи. Почти 40% от данъците на хората отиват за подкрепа на градския транспорт, а това лишава от финансиране други проекти. Заради огромния скок на горивата обаче дружествата продължават да трупат загуби, те в момента плащат само горива и заплати, нищо друго", каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

По-рано превозвачите се заканиха да спрат междуградските автобуси в същия ден. Днес те излязоха на национален протест, като бяха блокирани възлови артерии в страната. В София беше блокиран входа на града на бул. „Цариградско шосе“ в района на резиденция 'Враня“. Протестиращите имаха намерение да направят шествие, което да стигне до Министерския съвет, където да оповестят своите искания пред представителите на властта. Те обаче бяха спрени от полицаите. Така около 300 товарни автомобила и 50 автобуса останаха на входа на столицата.

Протестът беше подкрепен и от градския транспорт. На автобусите беше поставен плакат с надпис „Национален протест“. По-късно през деня стана ясно, че товарни автомобили са тръгнали към столицата от всички части на страната. Актът беше подкрепен и от синдикат „Защита“, който се включва в протестните действия от четвъртък. А днес акцията продължава до 22 часа.