0

Н ад 1 млн. пенсионери ще вземат компенсации до края на юни заради разликата между доходите им през декември и януари. Изплащането ще продължи до 1 юли, когато се предвижда парите за старост да се вдигнат с 6,1%. Очаква се също дотогава социалното министерство да предложи и нов механизъм за увеличение на пенсиите. Вчера от НОИ дадоха разяснения относно предстоящото им изплащане между 7 март и 21 март.

Допълнително

Заедно с пенсиите отново ще има допълнителни плащания. Първото такова е СОVID добавка от 60 лв., която вземат всички пенсионери. Приблизително половината от тях ще имат и парична компенсация заради разликата между дохода през януари и този от декември 2021 г. А тя се получава заради намаляването на COVID бонуса от 120 лв. на 60 лв. От НОИ припомниха, че с пенсиите през февруари беше изплатена компенсация за първите два месеца на годината, докато сега през март тя ще бъде само за един месец. Поради това е възможно да има различия в изплатените компенсации към пенсиите за февруари и март, предупреди институтът. От сега до края на юни тези пари ще се изплащат месец за месец.

Справка

От 7 март на интернет страницата на институцията ще бъде активна електронната справка с разбивка на изплащаните през този месец суми. Пенсионерите, които не разполагат с ПИК на НОИ, могат да поискат справката да им бъде изпратена по пощата или да я получат в приемните на института. Там на хората ще се предоставя служебен бон, от който ще е видно каква част от изплатената сума е от пенсия, COVID добавка и индивидуалната разлика, ако е налична такава.