0

Д о 180 лв. на година струва застраховката на домашен любимец, която покрива разходи при ветеринаря и щети, причинени на трети лица, например ако кучето ви нападне и нахапе човек. Това показа проучване на „Телеграф“ сред офертите на застрахователите в интернет.

Няколко компании предлагат на пазара различни застрахователни пакети, общото е изискването домашният любимец да притежава паспорт от правоспособен ветеринар, да е чипирано и имунизирано срещу най-често срещаните болести и да е в рамките на определена възраст.

Една от компаниите предлага три пакета с различни покрития. Най-евтиният е за застраховка срещу сумата от 117 лева годишно. Срещу тях получавате общ застрахователен лимит от 700 лв., в които са включени медицински разноски при злополука и заболяване, разходи за лекарства и второ медицинско мнение.

Вторият пакет е на стойност 144 лв. Годишно, като покрива разходи за лекарства при злополука и заболяване и медицински разноски до 1400. Включено е също и второ медицинско мнение.

Ако искаме да застраховаме риска кучето ни да нападне човек, трябва да сключим застраховка на стойност 180 лв. на година. Гражданската отговорност за вреди, нанесени на трети лица, е с лимит до 2100 лв. Толкова е и общият застрахователен лимит, който включва разходи за лекарства, медицински разноски, профилактика, отмяна на пътуване.

Освен паспорт и чип изискването за кучетата е да имат ваксина за болестите гана, инфекциозен хепатит, параинфлуенца, лептоспироза и бяс. Котките пък трябва да са имунизирани срещу херпесен ринотрахеит, калици вирусна инфекция, панлевкопения, хламидия и левкемия.

Застраховат се само кучета и котки над 8 месеца. Възрастта на кучетата трябва да е под 9 години, а на котките под 11. Не могат да бъдат застраховани обаче бойни, полицейски, кучета пазачи и др. Домашните любимци трябва да са в добро здраве и без хронични заболявания.

Друга компания пък предлага срещу 15 лв. на година да застраховаме домашния любимец като допълнителна опция към застраховката на апартамента или къщата. Покриват се медицински разноски, включително медикаменти, стационарно лечение, лабораторни изследвания и рентгенови снимки, до 1000 лева на година срещу фактура, както и вреди, нанесени на трети лица с лимит на отговорност до 2000 лв. на година.

От компанията са изчислили и примерно стартови цени на пакетите. Така застраховката на домашен любимец при застраховката на апартамент от 50 кв. м ще струва 41 лв. Ако жилището е 75 кв. м, премията е 53,86 лв., а ако живеем в дом от 100 кв. м, ще платим 66,71 лв.

Трети застраховател предлага застраховки по специални условия само на кучета от 6 месеца до 8 години, включително ловни, кучета водачи и пазачи на обекти. И тук изискването е животните да се имунизират редовно, да са обезпаразитени и с паспорт, да не страдат от хронични заболявания. Основното покритие е смърт или евтаназия на застрахованото животно вследствие на пожар, природни бедствия, заболявания, злополука. Допълнително покритие е кражба на домашния любимец от дома му или умъртвяването му при охрана на обект, както и разноски при лечение вследствие на удар от пътно превозно средство.