0

Л ятото настъпи, а с него и високите температури. Но това е и сезонът на почивките, пътуванията и приключенията, които очакваме с нетърпение. За да сте подготвени за пътуване през лятото и да се чувствате комфортно е добре да извършите техническо обслужване на автомобила, да го подготвите за дълъг път и да се оборудвате с някои полезни аксесоари. Във верига магазини за авточасти Avto.BIM.BG предлагаме качествени авточасти, консумативи и аксесоари на доказали се производители за повечето марки и модели автомобили. Можете да поръчате и онлайн на www.avto.bim.bg.

Подгответе автомобила за лятната отпуска

Не си разваляйте почивката с грижи по автомобила. Направете всичко необходимо преди да тръгнете на път. Така дори и да имате някакъв инцидент ще го решите бързо.

Ето какво трябва да направите:

  • Измерете налягането в гумите – би трябвало вече да сте с летни гуми. Все пак направете един външен оглед на състоянието им. Ако няма видими повреди, то преминете към проверка на налягането в гумите. То се проверява когато гумите са охладени и автомобилът работи на празен ход. Предварително се информирайте от ръководството за експлоатация на автомобила или специалист какво трябва да е. Имайте в предвид, че през лятото налягането трябва да е по-ниско, отколкото през зимата. И не забравяйте да проверите резервната гума.
  • Проверете спирачната система. Най–добре при специалист в автосервиз, където ще извършат диагностика и ремонт при необходимост. Един спирачен стенд ще провери състоянието на спирачните дискове, барабани и накладки, а също и на ръчната спирачка. Освен това ще проверят за течове по системата, спирачните маркучи, нивото и състоянието на спирачната течност.
  • Огледайте закрепването и клемите на акумулатора. Добре е и да го замерите, за да сте наясно със състоянието му.
  • Проверете нивото на маслата и течностите: моторно масло, трансмисионно и антифриз. Ако е необходимо долейте.
  • Сменете перата на чистачките и заредете казанчето с лятна течност за чистачки, която да почиства ефективно предното стъкло от насекоми и други замърсявания през лятото.
  • Проверете състоянието на ремъците, маншоните и маркучите в автомобила. Те не трябва да са износени и напукани. Проверете за течове около скобите за маркучи, радиатора и водната помпа.
  • Направете техническо обслужване на климатика в колата. Важно е да се провери количеството фреон в него и да се допълни. Освен това е добре да се смени салонният филтър.
  • Обърнете внимание на интериора. Салонът на колата трябва да е почистен. Добре е гумените стелки да се сменят с мокетни стелки.

Задължително трябва да имате при пътуване

Авариен комплект за пътна безопасност

Не тръгвайте на път без авариен комплект за пътна безопасност. Освен, че е задължителен за окомплектовката на колата, той е и много полезен. Затова заредете аптечката, заверете пожарогасителя и проверете наличието на сигнален триъгълник и светлоотразителна жилетка.

Резервни части

Резервната гума е задължителна при пътуване, както и ремонтен комплект за гуми, комплект резервни крушки и предпазители, резервни ремъци.

Инструменти

Всеки автомобил трябва да има: крик, помпа за гуми или компресор, кабели за ток, комплект ключове, въже за дърпане.

Допълнителни консумативи

Това са всички технически течности, които се използват в автомобила: моторно масло, трансмисионно масло, спирачна течност, течност за чистачки. Те са необходими за доливане при необходимост.

Как да подобрите комфорта при пътуване?

Различни допълнителни сенници за кола

За да се скриете от яркото слънце, което наднича през прозорците на купето, могат да се поставят допълнителни сенници. Предлагат се и такива, които се залепват с вакуум (вендузи) и може да се свалят по всяко време. Практични аксесоари за кола са и щорите за задния или страничните прозорци. Защитните сенници за таблото и предното стъкло при паркиране също са полезни. Преките слънчеви лъчи оказват неблагоприятно въздействие върху таблото, а при нагряването му се отделят неприятни миризми.

Хладилна чанта

Какво е лятото без охладени напитки и сладолед? Една хладилна чанта винаги е от полза. А вие ще разполагате с разхлаждащи напитки по всяко време. Хладилните чанти обикновено се включват на мястото на запалката, а консумацията на ток варира от големината и вида им.

Вентилатор за купе

Въпреки, че съвременните автомобили са снабдени с климатик, който охлажда добре салона, понякога и електрическият вентилатор е от полза. Повечето се включват в гнездото на запалката и са особено полезни при престои на колата.

Държач за чаша, стойка за телефон и навигация

Това е удобен начин да застопорите различни предмети при пътуване. Стойката за телефон или навигация ще ви дава добра видимост към устройството без да отклонява вниманието ви от пътя. Особено подходящи за лятото са държачите за чаши, които се прикрепят към вентилационните отвори. Поставени така, че студеният въздух от вентилационните отвори да минава покрай чашата, напитката в нея се охлажда. Ако нямате хладилна чанта, то това е лесен начин за охлаждане на чаши и бутилки.

Допълнителни подлакътници и поддържащи възглавници

Горещото време се отразява на психическото и физическото здраве. То не само ни изморява, но ни прави и нервни и раздразнителни. А шофирането в такова състояние не е приятно. Затова всичко, което може да подобри и облекчи състоянието ни е от полза.

Ароматизатори

Летните горещини усилват всички аромати. Освежителите за въздух ще допринесат за поддържане на комфортна и приятна обстановка в автомобила. Ароматизаторите дават усещането за свежо и чисто, но използвайте по-леки аромати. Освен това, за да предотвратите неприятни миризми почиствайте често тапицерията на седалките и стелките на пода.

Какво още може да ви е полезно за лятото?

Покривало за кола

Преди всичко това е сезонът на градушките и бурите, а също и на жегите. Затова е добре да помислите за защита на купето, когато е на открито. Едно противоградно покривало за кола може да предотврати сериозни щети по автомобила при буря и градушка. Освен това ще пази покритието на колата от преките слънчеви лъчи и боята от избледняване.

Прахосмукачка за кола

Това е полезен аксесоар, макар и не задължителен. Но през лятото прахът по пътищата е в пъти повече от другите сезони. Този прах влиза и в салона на колата. Прахът съдържа замърсители, които могат да се отразят на здравето на пътниците. А климатикът може да го разпространи навсякъде. Затова е добре да имате прахосмукачка в колата, с която бързо и лесно да се справите с този проблем. Подгответе се добре, за да имате едно незабравимо лято, изпълнено с прекрасни емоции. А в магазините на Авто БИМ БГ или онлайн може да намерите всичко необходимо. Ако имате въпроси или се колебаете в избора, нашите консултанти ще ви предоставят необходимата информация, за да направите правилния избор.