0

С езонната подготовка на колата е от ключово значение за нейната безпроблемна работа и липса на необходимост от отстраняване на различни неизправности. В зависимост от сезона има различни нюанси в работата на превозното средство и затова, според Maxcar, е необходима специфична подготовка на превозното средство за настъпващото лято.

Защо е нужна подготовка на автомобила за лятото според Maxcar

Високите околни температури оказват пряко влияние върху нормалната работа на автомобила. Това променя налягането в гумите, така че е необходимо предварителното му измерване и неговото регулиране. През този сезон започват дъждовните периоди, което налага приспособяване на превозното средство за движение по мокрите пътища. Високите температури също изискват вземане на превантивни мерки за защита на боята.

От Maxcar отбелязват, че през зимата въздухът е много мръсен, което води до прекомерното замърсяване на въздушните филтри и те трябва да бъдат прегледани и при необходимост сменени. Виждаме как условията през зимата налагат подготвителни дейности на превозното средство за настъпващите горещини и промяна в условията на експлоатация.

Кои са основните акценти

Онлайн магазин Maxcar смята, че трябва да обърнете внимание на следните особености в техническата подготовка на колата, така че да си гарантирате нейната правилна работа в настъпващите горещини:

  • климатик – извършването на технически преглед на климатичната система ще гарантира, че в най-големите горещини ще ви е хладно и комфортно по време на път;
  • охладителна система – високите температури през лятото изискват подготовката на охладителната система на двигателя. За целта на всеки 24 месеца се сменя течността и периодично се проверява нейното ниво. При нужда от разреждане от Maxcar препоръчват 50/50 концентрат и вода;
  • масло – препоръчителната смяна на маслото и масления филтър е на всеки 4-5 хил. километра пробег;
  • консумативи – горивните и въздушни филтри се проверяват за замърсеност и при необходимост се сменят. Трудният старт, повишеният разход на гориво и слабото ускорение са неприемливи симптоми на работа. Проверете и останалите аксесоари като ремъци, свещи и др;
  • чистачки – дъждовният период налага честото използване на чистачките, които да почистват предното и задното стъкло от дъждовната вода. Проверете състоянието на гумените части и нивото на почистваща течност.

Какви съвети дават от Maxcar

По-голямата част от техническия преглед и обслужването на превозното средство може да се направи и самостоятелно. Ако вие обаче нямате нужните познания, от Maxcar съветват да посетите специализиран сервиз, където да извършат тези дейности вместо вас. Там ще ви посъветват и от какви нови авточасти се нуждаете, така че да си спестите бъдещи технически проблеми.