0

С лънчевите очила са се превърнали в неотлъчен моден аксесоар, присъстващ в аутфита на всеки съвременен човек. Те имат различни видове рамки и специални мъжки и дамски модели. Основното им предназначение обаче е предпазването на очите от вредните ултравиолетови лъчи. Поради голямото разнообразие, изборът понякога е труден и по-долу от онлайн магазин 4sales.bg ще дадат някои насоки за това.

Защо са необходими слънчевите очила?

Знаете ли, че ултравиолетът с времето постепенно се натрупва в организма и води до образуване на голямо количество свободни радикали. Те разрушават белтъчните съединения и рибонуклеиновата киселина. Патологичният процес причинява офталмологични нарушения, които водят до силно намаляване на зрението. Ето защо носенето на слънчеви очила е толкова силно препоръчително, особено при летните дни, които са по-продължителни, а слънцето изключително ярко. Все пак тези модни аксесоари имат способността за ефективно и пълно спиране на UV-лъчите.

Особено препоръчително е носенето на слънчеви очила от децата, защото при тях органите на зрението са по неспособни за справяне с външния стрес върху очите и това води до развитие на далекогледство.

Кой и кога трябва да ги носи?

На практика всеки трябва да носи слънчеви очила, тъй като UV лъчите еднакво вредят на всички. Това е особено валидно за хората, живеещи в райони с продължително слънце или които са със светъл ирис. Претърпелите операция на катаракта или приемащите диуретици и транквиланти. Тези продукти повишават чувствителността към светлината.

Какви са особеностите за правилен избор?

Когато имаме голямо разнообразие от видове на един и същи продукт, изборът може силно да ни затрудни, особено ако не сме наясно с определени особености в тази посока. Когато подбирате подходящи за вас маркови оригинални слънчеви очила, придържайте се към:

  • материалът на рамката и цветът на стъклата – има стъклени, пластмасови и с поляризация. Първите само частично блокират UV-лъчите. Вторите блокират А и В лъчите, а третите напълно неутрализират ултравиолетовите лъчения. За рамките често използвана е пластмасата и акрилът, а понякога се комбинира с метал;
  • видът на аксесоара – съществуват основно мъжки и женски;
  • цветът на лещите – той трябва да е равномерно нанесен по цялата площ на лещата и да няма по-светли или тъмни зони. Тъмните стъкла при най-евтините видове водят до разширяване на зениците и улавяне на най-много UV лъчение. Сивите и зелените предложения са най-приемливите;
  • чертите и формата на лицето – по-масивните форми са препоръчителни при квадратното лице. За овалната лицева форма са подходящи заострените и ъглови рамки. Могат да се използват и моделите с кръгли стъкла, допълващи овалните черти.

В специализираните магазини, подобни стоки са с големи намаления и се предлагат изгодно.