0

Т ошко Йорданов, Павела Митова и Александър Вълчев от „Има такъв народ“ (ИТН) се срещнаха с наши сънародници в Испания.

Посещението бе на 20 октомври и предизвика голям интерес. То беше по покана на българската общност в Бенидорм и района на Аликанте.

Както и при другите срещи зад граници, сънародниците ни се интересуваха от ставащото в България и най-вече от това, което остава прикрито от медиите и хората.

Разговори бяха за България в рамките на ЕС, за еврозоната, енергетиката, здравеопазването, доходите на гражданите, инфлацията, цените у нас и зад граница, необоснованите бюджетни разходи на предишните управляващи, както и кой политик за кое излъга.

Хората поставиха и въпроса с проблемното двойно гражданство там.

Тъй като Испания е държава, която не признава двойното гражданство или го признава само с някои страни, с които има подписани спогодби.

С България все още няма такава спогодба и сънародниците ни са принудени да избират между българско и испанско гражданство.

Представителите на ИТН намериха време и за култура, като успяха да посетят Международния фолклорен фестивал в близкия град Алфас дел Пи, на който имаше и българско участие.

Нашите танцови състави бяха най-добри и заслужиха шумни аплодисменти от българите и другите зрители. На събитието имаше и щандове, на които бе представена българската култура и кухня.

В духа на фестивала, Павела Митова облече традиционна българска носия, за което бе поздравена от сънародниците ни.

На културното събитие представителите на ИТН също разговаряха с много българи и хора от региона, като дори се срещнаха и с ръководители на български училища там. Неформално дори успяха да разговарят и с представители на местната испанска власт.

От тях хората от ИТН разбраха, че българите са много добре приети и уважавани в Испания, както и че са сред най-добре интегрираните.

Въпреки това обаче, много от българите в Испания желаят да се върнат в България.


Партия „Има Такъв Народ“ ще продължава да се интересува и да взема присърце проблемите на сънародниците ни както у нас, така и по света, за да търси начини за разрешаването им, чрез дългосрочни визии и конкретни политики.

Защото България е там, където има дори и един българин!

И защото само така ще продължи да… ИМА ТАКЪВ НАРОД!

Това съдържание е част от платената изборна рубрика на сайта.