0

А ко се двоумите дали да изберете обикновен или екологичен вариант за вашата сигурност, а именно соларни камери за видеонаблюдение, сте попаднали на правилното място. Все повече неща от ежедневието ни имат възможност да бъдат захранвани от слънчева енергия. Това е безкраен ресурс, който позволява на камерите много по-голяма гъвкавост. Соларната камера е подходяща за наблюдение както на вашия дом или офис, така и на различни по-отдалечени места като градини, обекти и други. В тази статия ще се постараем да ви запознаем с най-важните спецификации на соларните камери, които ще ви помогнат да направите правилният избор за вас.

Начин на работа

Благодарение на соларни панели, те работят чрез слънчевата енергията, която черпят от слънцето. Панелът след това я преобразува в електричество, което пък зарежда батериите на камерата. Те не използват кабели именно поради тази причина, което е голям плюс за потребителя. В случай, че зарядът на батерията е пълен, той бива складиран за моменти, в когато няма слънце.

По-добри ли са соларните камери?

Ако досега сте използвали нормалните масови камери за видеонаблюдение на пазара, стъпката към соларна такава може да не ви се струва много лесна. Затова сме се постарали да изброим плюсовете на соларните камери. Разбира се, че винаги всеки случай е строго специфичен, но соларните камери са добър избор са голяма част от тях.

Както споменахме по-горе, липсата на кабели ви спестява доста работа и главоболия по монтирането. Щом няма окабеляване, свързването им все пак трябва да стане по някакъв начин? Решението е WiFi връзка. Тя позволява тяхното монтиране навсякъде, докъдето може да стигне WiFi сигнал.

Със соларните камери няма да ви се налага да мислите за смяна на батерии, тъй като слънцето ще се погрижи те да са заредени. Последно, много от обикновените камери записват по-малко кадри, за да могат да пестят енергия, но това не е толкова голям фактор при соларните камери.

Характеристики на соларните камери

Резолюция

От резолюцията на камерата или още позната като разделителна способност, отговаря за качеството на изображението. Ако при дадена случка вашата камера я запише, нормално е да искате да можете да разпознаете извършителите или просто да получите повече детайли. Постарайте се да закупите камера с висока резолюция и да не правите компромиси в тази графа.

Зрително поле

Представете си, че сте поставили камерата си в някой ъгъл и от двете страни има стени, които са в близост. Може да предположите как това би ограничило какво може да види камерата в полезрението си, още познато като зрително поле.

Ролята на слънчевия панел

Ролята на слънчевия панел е да генерира енергия и да я преобразува в електричество, с което да захранва камерата. Колко количество може да генерира зависи от мощността му. При по-голяма мощност, камерата бива заредена по-бързо.

Снимане в тъмното

Работа на камерата в тъмното е често изискване, което е все по-достъпно и срещано в моделите на пазара. Голяма част от злополуките се случват вечер, което налага наличието на нощно виждане.

Сигнализиране при движение

Не е резонно да трябва всеки ден ръчно да преглеждаме записите на нашата камера за нещо нередно. Затова решението в този случай се нарича детектор на движение. Когато камерата има такъв сензор, при движение той се включва и ни съобщава.

Ролята на смартфона при соларните камери

Вече споменахме за изпращането на нотификации, когато има причина, но не сме отговорили къде ги получаваме? Отговорът е на нашия телефон. Тъй като той винаги е с нас, можем лесно и бързо да разберем какво вижда камерата ни, а при движение бързо ще бъдем осведомени. Много от камерите идват с тяхно собствено приложение, което прави инсталацията и работата много лесна.

Може ли соларната камера да работи постоянно?

Това е въпрос, който е често срещан при потребители, които не са използвали соларни продукти досега. Те са направени по такъв начин, че в светлата част на деня да събират енергия, която да бъде използвана, когато няма светлина. Обикновено камерите могат да изкарат цяла нощ с останалия си заряд от деня.

Колко издържат техните батерии?

Тъй като соларните камери не са свързани към тока, те все пак имат някакво ограничение. Това е именно техният лимит на работа, когато времето е неблагоприятно за дълъг период от време. Капацитетът на една нормална батерия би издържал един ден, когато има достатъчно слънчева светлина. Предимство на соларните камери е, че дори и времето да е облачно, те продължават да се зареждат.