0

В секи детайл в интериора e от значение – от първото, което виждате, минавайки през входната врата та стигайки до терасата. Мястото, където се храним обаче е едно от най-важните. Там прекарваме много време с любимите хора и посрещаме празниците с приятели. Да изберете и съчетаете мебели за него се оказва не толкова лесна задача. Ето защо ще ви дадем няколко съвета как да откриете най-подходящата трапезна маса за вашия дом.

Изберете форма спрямо помещението

Правоъгълна или кръгла ?

Специалистите съветват да се придържате към правилото: правоъгълна стая – правоъгълна или овална трапезна маса, квадратна стая – кръгла или квадратна маса.

Моделите с правоъгълен плот са идеално решение за дълги и по-тесни пространства. Обикновено те могат да съберат над 4 човека и дори повече, ако имат разтегателен механизъм. Същото важи и за масите с овална форма, но те изглеждат по-малки, заради заоблените краища, което ги прави подходящи за по-малки стаи.

Кръглата маса също е чудесен избор за тези, които не разполагат с много място. Тя създава по-задушевна атмосфера и предлага повече гъвкавост при сядане, поради липсата на ъгли. Това обаче не е най-удачният вариант за събирания с повече хора дори ако размерът ѝ е по-голям. Макар всеки да има видимост към останалите около масата, по-големият диаметър увеличава дистанция между хората и затруднява разговорите. Ако все пак предпочитате кръгла маса, а често посрещате гости, съветваме ви да заложите на модел, който се разтяга и променя формата си на овал.

carmen.bg

Цветът трябва да отговаря на интериора и начина ви на живот

Цветовете са изключително важни за цялостното усещане в стаята. Масите с дървесни шарки внасят топлина и уют в дома, но са „по-капризни“ що се отнася до комбинация с останалите мебели особено ако трапезарията, кухнята и холът за събрани в едно помещение. Класическите цветове като черно, бяло и сиво от друга страна могат по-лесно да се впишат в различен интериор и са винаги актуални. Ако заложите на някой от тях, добре е да съчетаете масата със столове в по-пъстри или различни цветове. На семействата с малки деца и домашни любимци препоръчваме да избягват белия цвят, както и светлите дървесни тонове.

carmen.bg

Обърнете внимание на материалите и повърхността

Запитайте се как използвате масата. Ако имате голямо семейство и почти винаги вечеряте у дома или често каните приятели, ако работите от вкъщи върху нея или децата обичат да рисуват на нея, то добре е да се насочите към маси от устойчиви на надраскване материали като например керамика, която издържа и на високи температури. Същото важи и за плотовете, покрити със закалено стъкло. В случай, че повече хора използват масата ежедневно, съветваме ви да изберете модел с гладка повърхност. Почистването е по-лесно, за разлика от тези с матов финиш или масите от фурнир, който има текстура.

carmen.bg

Измерете добре пространството вкъщи

Уверете се, че има достатъчно място за масата, която сте харесали. Изберете къде ще стои, добавете към пространството, което е необходимо за нея и столовете. Маркирайте по някакъв начин мястото и преценете дали ще може спокойно да ги дърпате назад и да се движите около нея, без да е твърде тясно.

Вижте я на живо

Онлайн пространството ни предлага огромен избор и макар че вече може да поръчаме всичко от вкъщи, съветваме да видите масата с очите си. В шоурумите на мебели Carmen в София и Пловдив ще намерите огромно разнообразие от трапезни маси и столове. Компанията разполага също и с офиси във Варна и Бургас. Ако нямате възможност да посетите някой от тях, разбира се можете да поръчате и от онлайн магазина. В него ще откриете пълната гама от мебели, които са заснети в професионалното фотостудио на компанията, за да видите реални снимки, а не 3D проект. За всеки модел и цвят в сайта можете да проверите дали е изложен в някой от магазините на адрес:

  • гр. София, бул. „Брюксел“ 14
  • гр. Пловдив, ул. „Нестор Абаджиев“ № 13
  • гр. Варна, бул. „3-ти март“ № 30А, ет. 2
  • гр. Бургас, ул. „Одрин“ 50