0

К омпютрите, телефоните, таблетите и всякакъв вид аксесоари и периферия за отрицателно време се превърнаха в неизменна част от ежедневието ни. Със сигурност, обаче, не си купуваме IT техника всеки ден. Това е дълъг процес, поради насищането на пазара с множество различни предложения, което усложнява избора – кое от тях е най-подходящото решение за нас. 

За да не се стига често до това объркване, е важно вече закупените продукти да бъдат поддържани в добро състояние, за да ги използваме максимално дълго време, напомнят от онлайн магазин Plasico IT Superstore.

Съвети от Пласико за правилна софтуерна поддръжка?

За правилното експлоатиране на всяка IT техника, екипът на Пласико дава следните съвети:

  • софтуерни продукти – задължително е инсталирането на актуални софтуери, още след закупуване на ново устройство, преди да бъдат инсталирани други програми или да бъдат качени каквито и да е файлове. Лицензираният софтуер поддържа последните актуализации и всички възможни функции, с цел по-добра работа. Преди да извършите тази операция, обаче, архивирайте всички вече налични файлове на устройството, ако има такива, за да не бъдат изгубени. От Пласико напомнят, че ако се притеснявате от грешки или просто предпочитате някой друг да свърши тази работа, може да се доверите на прецизната работа на специалист в сферата.
  • антивирусна програма – друга важна стъпка е инсталирането на антивирусен софтуер, блокиращ всички възможни заплахи за устройството, включително вируси, застрашаващи теч на информация или интернет измами и кибератаки. Този тип програми сканират всеки файл и нова страница, която отваряме в интернет и при наличието на съмнение дават известие или директно блокират източника. От Пласико споделят, че съществуват много антивирусни програми, като отново за инсталирането на такава може да се допитате до специалист или да разгледате наличните антивирусни онлайн.

Как още може да подобрим поддръжката?

Ако не се отстранява замърсяването по частите и отворите на всяка техника, това може да доведе до сериозни повреди, като прегряване, самоизключване или отказ за изпълнение на зададените задачи. Почистването е задължително на определен период от време, а когато дори това не оптимизира състоянието, може би е наложителна замяна на компонентите, коментират специалистите от Пласико.

Изпълнението на тези съвети ще поддържа техниката ви в добро състояние и ще доведе до оптимизиране на работата и цялостното "здраве" на устройствата ви. Затова е важно да не се пренебрегва, напомнят от Пласико.