0

З атоплянето на времето се свързва с приятни емоции, но понякога се появяват неприятни обстоятелства. Едни от тях са кърлежите, познати като вредители при хората и животните, които атакуват именно тогава. Те са опасни и действията срещу тях трябва да бъдат ефикасни. За да извършите качествено предпазване на вас и вашите домашни животни, се насочете към подходящи средства за защита, познати като репеленти. 

Специалистите от Otrovi.com споделят, кои са основните начини за борба против наличието на кърлежи, както и защо е важно третирането срещу тях.

Защо е важно да се предпазите от кърлежите?

Тези вредители представляват паякообразни насекоми, които се хранят с кръв. За целта те използват хоботите си, след ухапването и прикрепянето си към своя гостоприемник. Чрез това ухапване те могат да пренасят голямо количество бактерии, причиняващи зарази, вируси и заболявания, като ХИВ, хепатит и други опасни за живота. Инфекцията прониква подкожно чрез проникването. Наричат се паразити, защото веднъж прикрепени към своя гостоприемник, те остават там, докато не бъдат подложени на отстраняване. Ваденето е важна и специфична задача, чиято деликатност и прецизност е от значение. Подходящо е махането на този ектопаразит да се извърши от медицинско лице, защото съществува риск главата да остане в тялото на гостоприемника. 

Можете да откриете тези вредители в градини, дворове паркове, ливади, както и в селскостопански и животновъдни сгради, където има животни, като овце, крави, коне. 

Какви средства за защита да използвате?

За да предпазите себе си, децата и домашните си любимци, като кучета и котки, от кърлежите, е подходящо да се насочите към качествени препарати за целта. Ще откриете множество варианти с доказана ефективност. Предимствата и общите характеристики между всички доказани препарати, са:

  • обработват се тревните площи чрез пръскане. Третирането трябва да се извърши правилно. Не забравяйте, че правилното приложение на препарата зависи до голяма степен от височината на тревата. Правилно е да се извърши окосяване;
  • при напръскване на наличните кърлежи, активното вещество на препарата ги убива моментално, а остатъчното действие предпазва от инвазия на останалите членове на популацията;
  • за да се повиши ефективността от обработката с препаратите, трябва да се спазват правилните пропорции при приготвяне на работен разтвор за пръскане;
  • в своя състав препаратите притежават активно вещество, явяващо се силен инсектицид. Като такива, познати с ефективното си действие срещу кърлежи, се явяват цифлутрин, ламбда цихалотрин и други. Ще ги откриете в съдържанието на най-доказаните продукти на пазара.

Ще откриете продукти за унищожаване на вредителите, предлагащи се в малки и по-големи разфасовки. Най-малките такива започват от 25 мл, а най-големите достигат до 5 л. Ще откриете и готови спрейове, които не налагат предварителна подготовка и са готови за употреба. 

Какво трябва да знаете за третирането срещу кърлежи през лятото?

Както може би знаете, активният период на тези вредители съвпада с началото на пролетта и приключва през есента. Те са топлолюбиви и именно затова са характерни именно по това време на годината. Профилактичното третиране срещу тях трябва да се извършва през активния им период. За да бъдете сигурни в ефикасното махане на вредителите от вашите тревни площи, е важно да спазвате препоръките от специалистите. 

На първо място, не забравяйте, че още с раззеленяването на тревите, е важно да предприемете правилните действия за борба с ектопаразитите и тяхното премахване. Подходящо време за прилагане на препарата е при повишена влажност, когато присъствието им се усеща най-силно. 

Не забравяйте да окосите тревата си непосредствено преди обработката, за  да намалите разходната норма на препарата и да увеличите ефективността.