0

Н астъпването на зимния сезон често ни кара да се замислим повече за комфорта вкъщи и особено за това как да запазим дома си топъл, без да плащаме цяло състояние. Климатиците са една от най-ефективните и предпочитани системи за отопление и охлаждане. Те са от електроуредите, които използваме с години, затова е важно да се информирате добре, преди да вземете решение за покупка. Винаги може да разпитате приятели и да проверите за отзиви от други потребители в интернет, но е добре да се консултирате с професионалисти. Вижте какво съветват експертите от представителството на климатици AUX и кои са най-важните неща, които трябва да знаете, преди да направите избор:

С каква мощност трябва да бъде климатикът?

Първото нещо, което трябва да определите е колко мощен климатик ви е необходим спрямо размера на помещението, в което ще се използва.

Капацитетът на климатичните системи се измерва в kW - киловат или BTU/h – английска мерна единица за енергия (1000 BTU/h е приблизително 0,293 kW/h). Счита се, че за един кубичен метър от помещението са необходими 0,05 kW за охлаждане и 0,06 kW за комфортно отопление. За да се ориентирате колко мощен климатик ви е нужен, изчислете обема на стаята (дължина х ширина х височина на стените) и умножете по 0.06 kW.

В търговските имена на климатиците се срещат числа като 9, 12, 18, 35, 50 и др. Това е кодировка за мощността, представена в мерна единица BTU/h и kW. Най- масовите модели на пазара са 4 типа:

  • 9 000 BTU/h = 2,5 kW
  • 12 000 BTU/h = 3,5 kW
  • 18 000 BTU/h = 5 kW
  • 24 000 BTU/h = 7 kW

Какво се случва, ако мощността не отговаря на помещението?

Мощността на климатика трябва да е равна на получените изчисления от формулата по-горе или малко по-голяма, за да компенсира негативни фактори като например: липса на изолация и лоша дограма, разположение на жилището – северно изложение или първи/последен етаж и други.

Ако климатикът е „слаб“ за предназначената стая, ще работи по-дълго на максимален капацитет, което ще доведе до по-високи разходи за електроенергия. Освен това може да изсуши въздуха твърде много и също да предизвика по-бърза амортизация на самата машина.

Моделите, които са твърде мощни за размерите на помещението, могат да изпълняват чести кратки цикли, за да постигнат желаната температура. Това може да направи стаята прекалено студена или гореща и да създаде усещане за твърде силна струя и дискомфорт.

Обърнете внимание на енергийната ефективност

Колкото по-висок е енергийният клас на климатика, толкова по-добра е неговата ефективност и толкова по-ниски ще са разходите за електричество. Обърнете внимание също на сезонните коефициенти SCOP за отопление и SEER за охлаждане. Те показват съотношението между мощността (т.е. отдаваната енергия) на уреда спрямо консумираната електроенергия. Ако даден модел има коефициент SCOP със стойност 3, това означава, че ще отдава 3 kW топлина при консумация от само 1 kW енергия.

Попитайте за функциите

Усъвършенстваните климатици от ново поколение се предлагат с множество функции. Ако искате да получите максимален комфорт, търсете следните:

  • Система за пречистване на въздуха
  • Контрол на влажността
  • Функция сън и таймер
  • Сензор за движение
  • Wi-Fi управление
  • Функция размразяване
  • Режим на самопочистване

Доверете се на реномиран търговец 

Покупката на климатик е свързана с монтаж, който трябва да се извършва от специалисти. Проблеми в инсталацията могат да доведат до проблеми в работата на уреда в последствие. Ето защо е важно не само какво сте избрали, но и от къде. АUX България работи с доказани търговци с дългогодишен опит. Всички дистрибутори на марката за страната, можете да откриете тук: https://www.auxbg.com/contacts