0

В тората си колекция възпоменателни медали от Програма „Православни светии“ представи българският частен монетен двор „Булминт”. Тя е посветена на Божията Майка и носи нейното име – „Пресвета Богородица”. Колекцията включва два медала от злато и сребро с идентичен дизайн, отсечени във висше качество. Сребърният е изработен от 31.1 г чисто сребро – проба 999.9, с диаметър 38.6 мм, а златният – от 7.78 г чисто злато – проба 999.9, с диаметър 24 мм.

Отсечен във висше мат-гланцово качество, аверсът разкрива Дева Мария в образа й на Пътеводителка, позната още като Одигитрия. На лявата й ръка, сякаш върху престол, е седнал Младенеца, вдигнал дясна ръка за благословия. В лявата си ръка държи свитък, подобно на иконографския образ на Исус Христос Вседържител. С дясната си ръка Божията Майка сочи към Него, като по този начин символично показва на човечеството „Пътя, Истината и Живота“.

Детайлен източноправославен кръст в майсторския стил на възрожденската дърворезба е разположен в центъра на реверса. Общ за всички медали от Програма „Православни светии“, той е вдъхновен от богато орнаментирания позлатен иконостас в църквата „Рождество Богородично“ в Рилския манастир.

Медалите са отсечени във висше мат-гланцово качество.

 Медалите са отсечени във висше мат-гланцово качество.
bulmint.com

Източното православие почита Пресветата Богородица като най-значимата фигура в християнството след Светата Троица. Тя е покровителка на дома и семейството, на жените и децата и на майчинството. Три от дванадесетте велики празника в годината са посветени на ключови моменти от нейния живот, а редица по-малки църковни празници честват други предания, свързани с нея.

Колекцията „Пресвета Богородица“ е подходящ подарък за имен ден, нов дом, създаване на ново семейство или друго значимо събитие. Медалите се предлагат в обща елегантно лакирана дървена кутия върху повдигаща се поставка, която я прави подходяща както за съхранение, така и за експозиция. Продават се и самостоятелно, отново в луксозна кутия от дърво.

Програма „Православни светии“ стартира с Колекция „Свети Георги Победоносец“. „Булминт“ планира да създаде колекции за 12 централни за източноправославното вероизповедание свети личности.  Всеки мотив ще бъде отсечен във висше качество върху два медала – от злато и от сребро с най-чиста проба.

Медалите се предлагат в шоурумите на „Булминт“ в София на ул. “Оборище” 1 и в Пловдив на ул. “Отец Паисий” 24. Може да ги поръчате в онлайн магазина bulmint.com и на телефон 0889 683 409 в делнични дни от 9:00 до 18:00 ч.