0

С ъвременният човек все по-често се обръща към природата, за да намери решения за подобряване на своето здраве. Едни от основните предимства на билковите продукти са техните ползи за укрепване и подсилване на имунната система по естествен начин, както и превенцията на различни заболявания. Въпреки че природните средства са сравнително безопасни, изборът на натурален продукти с билков състав трябва да се направи внимателно и след консултация с личен лекар, в случай че имате заболявания или други оплаквания от здравословен характер.

Как работи имунната система?

Имунната система е сложен механизъм от клетки и други структури в тялото, които работят заедно с цел защита от вируси, инфекции и болести. Всичко, което приемаме - храна, течности, хранителни добавки - влияе по определен начин на работата на имунитета ни.

Можем да обобщим работата на имунната система по следния начин: разпознаване на патогена (например вирус), различаване на чуждите агенти от собствената здрава тъкан на тялото и неутрализирането им.

5 билки за силен имунитет

Ето кои билки се приемат за повишаване на имунитета най-често:

1. Ехинацея

Тя е естествено средство за борба с вирусите и инфекциите. Ехинацеята е известна със своите имуномодулаторни свойства и помага на тялото да се справи с вируси и бактерии.

2. Шипка

Шипката е един от най-богатите източници на витамин Ц - важен антиоксидант, който поддържа имунната система.

3. Женшен

Едно от свойствата му е да повишава имунитета и енергията. Помага на тялото да се справи със стреса, който може да е една от причините за отслабена имунна система.

4. Астрагалус

Традиционно приеман за укрепване на имунната система; може да увеличи производството на левкоцити, които са главни герои в механизма на имунитета.

5. Чесън

Притежава естествено антибиотично и противогъбично действие. Чесънът съдържа алицин - съединение, което има силно антибактериално действие.

Хранителни добавки на билкова основа за силен имунитет, както и витамини и минерали, ще откриете в аптеките и в различни магазини за натурални продукти.

Различните форми на билковите добавки за имунната система: капсули, чайове, тинктури

Билковите продукти за укрепване на имунната система могат да бъдат приемани в различни форми - капсули, таблетки, сиропи, чайове, тинктури. Изборът зависи от вашите предпочитания и нужди. Някои хора предпочитат капсули, а други - таблетки. Тези две форми обикновено имат доста по-висока концентрация на активни вещества от чайовете.

Задължително е да се консултирате с медицинско лице, преди да започнете прием на добавки и други продукти, независимо дали са с билков състав. Това е важно, особено ако имате хронични заболявания или приемате лекарства по други причини, тъй като активните съставки в добавките може да взаимодействат с някои медикаменти.