0

Р екторът на Университета за национално и световно стопанство проф. д-р Димитър Димитров беше избран за втори мандат с безапелационните 309 гласа от общо 337 гласували членове на Общото събрание.

Концепцията за управление в периода декември 2023 – декември 2027 г. на проф. д-р Димитров е с мотото „Устойчивост, разумна промяна, интернационализация“. Стратегическата визия за управление на УНСС, според мандатната програма е той да се развие като еталон за иновативни образователни, изследователски и работодателски практики, както и проактивно поведение и присъствие на глобалния пазар на образователни услуги.

Принципите, върху които ще продължава да се гради управлението на университета, са няколко. Отстояване на академичния дух и автономията на катедрите и факултетите в решенията им за кадрово обезпечаване и академично израстване, в учебните планове и програми и във външните връзки; високо качество във всички сфери на дейността – обучение, научноизследователска дейност и административното обслужване; мотивиране и стимулиране на развитието на академичния състав, колегиалност и зачитане на личното достойнство, цели и интереси на всеки преподавател, студент и служител; върховенство на закона, правилата и процедурите; гарантиране на студентското самоуправление; развитие на иновативността в методите за обучение, технологичната среда и комуникациите и проактивност в поведението спрямо външната среда.

Професор Димитров благодари на колегите и обеща не само да не намалява темпото, но и да се кандидатира за председател на Съвета на ректорите през март.

Проф. д-р Димитър Панайотов Димитров е български учен–икономист в сферата на отбранителната икономика и сигурността. Завършва ВИИ “К. Маркс” - София (1983-1988) г. със специалност “Икономика и управление на промишлеността”. Ректор на Университета за национално и световно стопанство от декември 2019 г. Проф. Димитров е бил декан на факултет „Икономика на инфраструктурата“ на УНСС в периода ноември 2015-ноември 2019 г. Ръководител е на катедра „Национална и регионална сигурност” от 2007 г.

Има множество научни специализации сред които в CESS, Грьонинген, Холандия, BICC, Бон, Германия, MIIS - CNS, Монтерей, САЩ, Мюнхен, Брюксел, Женева, Антверпен, Стокхолм, Никозия, Сиатъл, Букурещ, Виена и др.

Има издадени над 104 публикации в областта на икономика на отбраната и сигурността, икономическия анализ в отбраната, защита на критичната инфраструктура и ядрена сигурност.

Ръководител е на множество проекти за модернизация на висшето образование, сред които проект „Икономическото образование в България 2030“. Председател е на Националната мрежа за решения за устойчиво развитие SDSN Bulgaria и ръководител за България на Европейския университет ENGAGE.EU. Работи активно по Националната научна програма “Сигурност и отбрана”. Създател на единствената в света международна магистърска програма „Ядрена сигурност“ , към катедрата, която ръководи „Национална и регионална сигурност“.