0

С церемония „Рязане на лента“, Община Пловдив приключи строителните дейности на обект ДГ „Десислава“ по проект „ВЪВЕЖДАНЕ НА МЕРКИ ЗА ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ И ИЗГРАЖДАНЕ НА ФОТОВОЛТАИЧНИ ЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛИ В ТРИ ДЕТСКИ ГРАДИНИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА ПЛОВДИВ“. Проектът е финансиран чрез Програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност”, с подкрепата на финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.

Бенефициент на проекта е Община Пловдив.

Общата сума на проекта е 2 799 028,90 ЛВ. с ДДС, като от тази сума:

  • Безвъзмездна финансова помощ – 2 346 798,00 лв. с ДДС
  • Собствено финансиране – 452 230,90 лв. с ДДС
  • Допълнително финансиране за изпълнение на СМР от Община Пловдив и Министерство на енергетиката – 1 113 159,52 лв. с ДДС
  • Стойност на СМР за обекта - 1 168 202,82 лв. с ДДС

На официалната церемония присъстваха г-н Костадин Димитров – кмет на об. Пловдив, г-н Георги Гатев – кмет на район „Тракия“, г-н Красимир Терзиев – зам.-кмет на район „Тракия“, инж. Хакъ Сакъбов – технически експерт по проекта и г-жа Жана Петрова - директор на ДГ „Десислава“, представители на фирмите изпълнители на дейностите по проекта, членове на екипа за управление на проекта, служители на общинска администрация, граждани и представители на медиите.

Общата цел на проекта е постигане икономия на енергия и топлосъхранение, безопасна експлоатация, опазване здравето и живота на хората, намаляване емисиите парникови газове, въвеждане на системи за производство и съхранение от ВИ. Да се постигне клас за енергийна ефективност А+ за трите сгради и достигне потребление близко до нулевото в сградите. Да се повиши енергийната ефективност на сградите на ДГ „Десислава“, ДГ „Еделвайс“ и ДГ „Светлина“, което пряко допринася за намаляване на крайното потребление на енергия и косвено - за намаляване на емисиите на парникови газове в Община Пловдив.


„Този документ е създаден в рамките на проект № BGENERGY-2.002-0018-C01 „Въвеждане на мерки за ЕЕ и изграждане на фотоволтаични електроцентрали в три детски градини на територията на Община Пловдив“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност”, чрез ФМ на ЕИП 2014-2021 г. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Община Пловдив и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този документ отразява официалното становище на Програмния оператор и/или Офиса на Финансовия механизъм“.