0

И зборът на нов телевизор може да бъде заплетена задача, особено с всичките иновации, разделителни способности и функции, които се предлагат на пазара. В тази статия ще разгледаме какво предлагат новите технологии и различни резолюции, за да може да установите по-лесно какво да търсите.

Какво представляват новите технологии?

С увеличаване на нововъведенията в света на техниката, разбирането на различните технологии е особено важно при избор. Ето какво представляват те:

1. LCD (Течнокристален дисплей)

Още с пускането си на пазара, LCD революционизира телевизорите. Вместо традиционните лъчеви тръби, които не само, че са големи, но и неефективни, LCD технологията използва тънък слой течни кристали, които реагират на електричеството. Тези телевизори са леки и тънки, но може да бъдат произведени и в големи размери. Те, също така, използват по-малко електроенергия в сравнение със старите. Понякога обаче екраните имат проблеми с "призрачни" изображения или бавно време за реакция на пикселите, което води до размито движение при бързи сцени.

2. LED (Светодиоден дисплей)

LED телевизорите са просто разновидност на LCD вариантите, но използват светодиоди за осветление на пикселите, вместо стандартните флуоресцентни лампи. Те са по-енергоефективни, имат по-дълъг живот на екрана и предоставят по-добър контраст и по-живи цветове. Въпреки че LED телевизорите са станали все по-достъпни, те все още са по-скъпи от обикновените LCD модели.

3. OLED и QLED

OLED и QLED са върха на иновациите в технологията на дисплеите. OLED абревиатурата означава “органичен диод, излъчващ светлина”. При тях всяка точка на картината е представена от органичен светодиод, който свети самостоятелно. Това означава, че OLED телевизорите може да показват абсолютно черно, което води до изключителен контраст. QLED, от друга страна, разработена от Samsung, използва квантови точки за подобряване на яркостта и цветовата гама на LED вариантите. Цената им обикновено е по-висока, но докато OLED може да има проблеми със застоялото изображение при дългосрочно използване, QLED не достига абсолютната чернота на OLED. Въпреки това, двете технологии предлагат изключително качество на картината с отличен контраст, яркост и цветова точност.

Всеки тип има своите предимства и недостатъци, така че изборът зависи от личните предпочитания, бюджет и нужди, според това дали търсите най-доброто качество на картината, или най-достъпния вариант.

Сравнение между различните резолюции

Резолюцията е едно от основните качества на картина на телевизора. Ето кратко сравнение между най-търсените разделителни способности:

  • HD – High Definition превъзхожда SD и предлага по-чисто и по-детайлно изображение. Има 1366 пиксела хоризонтално и 768 пиксела вертикално. Подходяща е за модели с по-малък инч на екрана;
  • Full HD – тази резолюция е доста по-добра от HD. Тя е стандарт за повечето дисплеи и предоставя 1920 x 1080 пиксела;
  • 4K Ultra HD – с четири пъти по-висока резолюция от Full HD (3840 x 2160), 4K предлага изключително качество на изображението;
  • 8K – въпреки че все още не е толкова популярна, 8K (7680 x 4320) предоставя най-доброто изображение.

С разнообразието на пазара, за да изберат най-подходящия вариант, потребителите трябва да вземат предвид качеството на картината, размера на екрана и ценовата категория.

Smart TV – възможности, приложения и интеграция с други устройства

Smart TV преобразува телевизора в многофункционално устройство, позволяващо не само гледане на програми, но и достъп до интернет, приложения, игри и много други.

  • приложения – от онлайн магазини до социални мрежи – всичко това е налично и на вашето устройство;
  • интеграция – смарт телевизорите позволяват свързване с други устройства в дома като смартфони, таблети и други умни домашни устройства;
  • обновления – едно от предимствата на смарт ТВ е възможността за редовни софтуерни обновления, добавящи нови функции и оптимизации.

Изборът на телевизор зависи от вашите индивидуални нужди и бюджет. Докато някои предпочитат последната технология и най-висока резолюция, други може да ценят качествени марки и функции като Smart TV. Важното е да направите образован избор, като вземете предвид всички възможности, които се предлагат.