0

В навечерието на Гергьовден българският частен монетен двор „Булминт“ представя най-новата си колекция „Свети Георги Победоносец” – златен и сребърен медал.

Подходящи както за оригинален подарък, така и за лична колекция, те са с идентичен дизайн: аверсът представлява динамично изображение на светеца в момента на неговата победа над ламята – алегория за надмощието на вярата в Бога над Дявола.

„Свети Георги Победоносец е един от най-тачените светци в източното православие. Изображението на светия воин, който с копие в ръка сразява змей, е дълбоко запечатано в съзнанието на народи от цял свят. За да уловим въздействащата сила на сцената, селективно приложихме специфичен сатениран финиш. Доспехите на Свети Георги, ремъците на седлото на жребеца му и люспите на ламята блестят на определена светлина – ефект, придаващ допълнителен митичен елемент на сцената“, разказаха от „Булминт“.

Дизайнът на реверса е вдъхновен от богато орнаментирания позлатен иконостас в църквата „Рождество Богородично“ в Рилския манастир, изработен в периода 1839 – 1844 г. от Атанас Теладур – основоположник на резбарското течение в Самоковската художествена школа.

И двата медала са отсечени във висше качество, посредством технология на класическото монетосечене. Сребърният медал е изработен от 31.1 г чисто сребро проба 999.9, с диаметър 38.6 мм, а златният медал – от 7.78 г чисто злато проба 999.9, с диаметър 24 мм. Предлагат се в обща елегантна дървена кутия с вградено лого. Двете изделия от благородни метали са поместени върху повдигаща се поставка, която я прави подходяща както за съхранение, така и за презентация. Продават се и самостоятелно, отново в луксозна дървена кутия.

„С медалите от злато и сребро, посветени на покровителя и небесния закрилник на воините – Св. Георги, поставяме началото на най-новата си програма „Православни Светии“. Тя ще включва 12 колекции, посветени на 12 централни за източноправославното вероизповедание свети личности, към които милиони християни отправят молитви за здраве, закрила, помощ или духовно напътствие. Всеки мотив ще бъде отсечен във висше качество върху два медала – от злато и от сребро с най-чиста проба“, споделиха от частния монетен двор.

Медалите „Свети Георги Победоносец“ се предлагат в шоурумите на „Булминт“ в София на ул. “Оборище” 1, вх. А, и в Пловдив на ул. “Отец Паисий” 24. Може да го поръчате в онлайн магазина bulmint.com и на телефон 0889 683 409 в делнични дни от 9:00 до 18:00 ч.