0

Н яма съмнение, че тротинетките станаха част от детството на всяко дете. Без значение дали малките ще са пред блока или в парка, те са тяхното превозно средство. В много отношения те са перфектната първа играчка с колела. 

Защо тротинетките добиват все по-голяма популярност сред децата?

Те са достатъчно ниски, за да улеснят качването и слизането от тях, а кормилото осигурява стабилност и лесно управление за начинаещите водачи. Също така, тротинетките с три колела, които са най-често срещани при малки деца, им помагат по-лесно и безопасно да се случва ритането и балансирането. Този тип детски превозни средства са толкова популярни най-вече сред градските деца, защото могат да се използват в по-затворени и тесни пространства, в сравнение с велосипедите. Също така, те могат да се сгъват и да не заемат много място вкъщи или в колата, което ги прави още по-практични. Смеем да твърдим, че може би най-големият плюс на тези забавни играчки за игра на открито е именно физическата активност, която децата упражняват. Карането помага на децата да изградят важни умения - като баланс и координация между очите и ръцете, а когато се движат по-енергично, малките си осигуряват и страхотна кардио тренировка. 

Какви видове тротинетки има?

Разнообразието от модели от различни марки на пазара е много голямо. Може да открием от класически и електрически, такива със седалка, до свирещи и светещи. За много деца карането на тротинетка идва много по-рано, отколкото карането на колело. Но удоволствието не изчезва, след като овладеят велосипеда, защото има freestyle трикови модели, които предлагат възможност за скачане и за правене на трикове, които честно казано са много по-забавни за каране от класическия велосипед.

Освен външния вид, играчките на колела имат и други специфични характеристики:

Плавно плъзгащи колела: Не само, че тези модели, които се плъзгат плавно по алеи и тротоари са по-забавни за каране, но и са много по-безопасни. Най-добрите скутери осигуряват стабилно каране по всякакви повърхности - от наскоро излят бетон до паркови пътеки, разпръснати с клонки и камъчета. Също така, тротинетките се различават и по размер на колелата. Малките колела ги правят по-пъргави и по-лесни за управление, а големите колела осигуряват повече стабилност и скорост. 

Регулируемо кормило: Тъй като децата винаги растат, дръжките, които могат да растат с тях, ще ни предпазят от необходимостта да купуваме по-голям модел година след година. Те също така ще ни позволят по-лесно да го предадем на по-малкия им брат или сестра, или дори да го споделят с други деца. 

Широка, неплъзгаща се основа: стабилната основа ще даде на децата повече увереност и по-добра безопасност, което означава, че има по-голяма вероятност децата да прекарват часове, забавлявайки се.

Здрава и лека рамка: В допълнение към захващащата се основа, искаме детските превозни средства да бъдат достатъчно здрави, за да могат децата да се придвижват безопасно, като същевременно издържат на доста „приключения“, но и да са достатъчно леки, за да се носят от хлапетата. Колкото по-лека е рамката, толкова по-лесно ще бъде на детето да се движи и маневрира.

Колко средно струват тротинетките?

Цените на детските модели варират около 50 и 300 лева. Преди да закупим, може да сравним цените и моделите в модерния сайт за детски дрехи и играчки Kidsfashion.bg. В него ще открием качествени и здрави детски играчки за игра на открито на водещи марки като Kikka Boo, Chipolino, Globber, Micro и други. Освен забавни играчки на колела, които ще станат любимци на децата, в онлайн магазин Kidsfashion.bg ще открием и аксесоари, като например кошници, държач за шише, звънци, каски, раници или цветни ресни, които ще направят приключението на малките още по-вълнуващо.

Как да изберем подходяща тротинетка?

Когато избираме играчка на колела за малчуганите, вниманието към детайлите, качеството на дизайна и прецизността на конструкцията, са от голямо значение. Искаме да се уверим, че те ще са подходящи за възрастта на малките, размера и нивото на уменията им – като не пропускаме и бюджета. Добре е да потърсим модел, който отговаря на височината на детето ни при най-ниската настройка на кормилото, за да има място да прерасне в по-високите с течение на времето. Малките деца и тези, които никога не са карали детски превозни средства, трябва да започнат с триколесна тротинетка, която е по-близка до триколка или велосипед с тренировъчни колела, докато двуколесната изисква повече баланс.

Има една развита теория, която гласи, че ако дете, което може да стои на един крак, да скача на един крак и да прескача, вероятно е готово за тротинетка с две гуми. Един от основните принципи на родителите е практичността. Поради тази причина, съхраняването и носенето на тротинетка обикновено е по-лесно от съхраняването на велосипед по подразбиране – моделите, които могат да се сгъват, когато не ги използваме, са изключително удобни. Така че, ако имаме избор, определено е по-добре да изберем този модел, който се сгъва.