0

Г лутаминът е една от най-важните аминокиселини в човешкото тяло. Участва в образуването на мускулни влакна, синтеза на други аминокиселини и фолиева киселина. Той потиска производството на кортизол и помага на тялото да се възстанови. Именно тези свойства на киселината я превръщат в популярна добавка в спортните среди. Специалисти от онлайн магазин HealthStore разкриват няколко полезни съвета за различните видове глутамин, неговото действие и как се пие.

Какви са ползите от глутамина?

Това е една от незаменимите аминокиселини, която е включена в протеиновата молекула. В спорта неговите свойства ще бъдат най-важният ефект върху тялото, но освен за създаването на нови клетки, глутаминът допринася и за:

  • натрупване на маса – той не само влияе върху синтеза на мускулни протеини, но също така засяга и други функции, които пряко влияят върху спортните постижения. По-специално, той отговаря за откриването на транспортното депо. Когато инсулинът се освободи, въглехидратите, които влизат в мускулите, се превръщат в гликоген, но малко хора знаят, че самите гликогенни депа се състоят от протеинови клетки. Освен това, потиска катаболните процеси в организма, повишава издръжливостта, намалява риска от синдром на претрениране и времето за възстановяване;
  • отслабване – препоръчително е да го използвате не само за наддаване на тегло, но и за отслабване. Струва си да се отбележи, че добавката не е фет бърнър, но помага за създаване на условия за ефективно отслабване. Той ускорява метаболизма, нормализира нивата на кръвната захар, повишава издръжливостта на тялото, дава енергичност по време на тренировка, което ги прави по-ефективни;
  • повишаване на имунитета – според проучвания, редовният прием укрепва имунната система и помага на тялото да се възстанови по-бързо след стрес, тежки физически натоварвания и продължително боледуване. Това се дължи на факта, че е източник на хранене за имунните клетки в нашето тяло.

В спорта тази аминокиселина играе важна анаболна роля, както и енергиен бустер, предотвратява катаболизма. Можете да използвате добавката на прах, таблетки или капсули. Културистите и щангистите използват глутаминова киселина на всички етапи от подготовката на състезанието. Приемайте добавката самостоятелно или в комбинация с друго спортно хранене.

Как да приемате глутамин?

Според препоръките на треньорите е добре да приемата глутамин сутрин, веднага след като се събудите. Може да си я набавите и половин час преди или след тренировката си. Може да го съчетаете с приема на друга добавка, като креатин, което ще помогне на тялото си за по-бързо усвояване. Добре е да знаете, че приемът му е подходящ с храни и напитки, които са със стайна температура. Това е така, защото глутаминът е аминокиселина, веществото на която може да се промени вследствие на температурната промяна. 

Не бива да пропускате и фактът, ако сте начинаещи, да направите консултация с треньор или с вашия лекар, преди да приемате добавката. Личният ви инструктор най-добре ще определи нужните ви количества за прием, съобразени с вашето тегло, тренировъчна програма и желани резултати.