0

З астраховането има дълга история, като включително и у нас, първите застрахователни дружества се появяват само няколко години след Освобождението. Разбира се, в този период немалко неща са се променили, въпреки това сключването на застраховка остава един от най-ефективните начини да се предпазите от негативните последици, които могат да възникнат вследствие на непредвидени ситуации.

У нас, статистиките все още сочат, че процентът на доброволните застраховки не е особено висок, което според експертите в сферата е показателно, че техните ползи не са известни на широката общественост и биват подценявани. Какви обаче са ползите от застраховането, защо си струва да инвестираме в застраховка и как да изберем подходящата за нашите конкретни нужди, ще разгледаме в следващите редове.

Какви са ползите от застраховането?

Много често на застраховките се гледа като излишен разход за нещо, което се надяваме, че никога няма да се случи. Факт е, че застрахователното събитие може и да не настъпи, но какво става, ако то се случи, а вие не сте се погрижили да се застраховате? В такива ситуации могат да възникнат големи разходи, за които не сте подготвени и те могат сериозно да натежат на вашия бюджет. Именно възможността вие и/или вашите близки да получите финансово обезщетение при настъпването на непредвидени ситуации, е едно от най-големите ползи от застраховането.

Успоредно с това, инвестицията в застраховане е инвестиция в повече сигурност и стабилност. Знаейки, че сте се погрижили за това, може да бъдете спокойни, че дори и ако рисковите събития настъпят, вие сте взели превантивни мерки. Важно е да помислите за това навреме, защото обикновено хората осъзнават нуждата от застраховка, едва след като неприятностите вече са се случили и те трябва сами да открият начини как да се справят с негативните последствия.

Добрата новина е, че съвременното застраховане предлага множество варианти какво може да застраховате и на каква цена, за да осигури повече гъвкавост на потребителите.

Как да изберете подходящата застраховка?

Експертите обръщат внимание, че има няколко важни неща, на които трябва да обърнете внимание, преди окончателно да изберете каква застраховка и къде да сключите.

Разбира се, на първо място идва видът на застраховката, от която се нуждаете. Както знаете, днес може да застраховате почти всичко - от собствения си живот до разнообразни видове имущество. Важно е да направите проучване за условията на застраховката, като обърнете внимание на това какви покрития включва, както и каква ще бъде цената, която трябва да платите. Различните застрахователни дружества предлагат различни оферти и покрития, затова е препоръчително да се запознаете поне с няколко алтернативи и да сравните предимствата, преди да се насочите към сключване на самата застраховка.

Не на последно място, уверете се, че застрахователят, с който ще подпишете, е надежден. Запознайте се добре с условията, начина на изплащане на обезщетение при настъпване на застрахователно събитие, както и с всичко останали важни детайли около договора.

Застраховките са ефективен финансов инструмент. Ако се възползвате от тях правилно, имате възможността да осигурите повече стабилност и сигурност за вас и вашите близки. Ако все още не сте се поинтересували от техните предимства, препоръчваме ви да го направите.