0

У краинският футболен шампионат е спрян за неопределено време. Новината беше съобщена на официалния сайт на местната Премиер лига. Решението е обосновано с въвеждането на военно положение на територията на страната. Шампионатът трябваше да се поднови след зимната пауза днес с мача от 19-ия кръг между „Минай“ и „Зоря“.

Украинският футболен шампионат е спрян за неопределено време. Новината беше съобщена на официалния сайт на местната Премиер лига. Решението е обосновано с въвеждането на военно положение на територията на страната. Шампионатът трябваше да се поднови след зимната пауза днес с мача от 19-ия кръг между „Минай“ и „Зоря“.

Само няколко часа след старта на военните действия, всички бразилски футболисти на двата гранда - „Динамо“ (Киев) и „Шахтьор“, се събраха в хотел и призоваха да бъдат евакуирани. Бразилският журналист Артур Кезада разпространи видео в Туитър, на което се вижда как неговите сънародници се обръщат към властите в Бразилия с молба да им помогнат да напуснат Украйна.

Той поясни, че в момента

футболистите и техните семейства се намират в хотел в Киев.

“Здравейте, хора, тук сме се събрали футболисти на „Динамо“ и „Шахтьор“ заедно с нашите семейства. Границите и въздушният трафик са затворени. Не знам как да напуснем страната. Молим правителството на Бразилия за подкрепа и помощ”, казва Марлон от състава на „Шахтьор“ във видеото.

Кезада също така добави, че лично бившият играч на ЦСКА Жуниор Мораеш го е помолил да публикува въпросния клип в социалните мрежи. “Ситуацията е отчайваща. Моля те да разпространиш това видео, за да може то да достигне до правителството. Границите са затворени, банките също. Няма гориво, ще има недостиг на храна и пари. Събрани сме тук в очакване на план за напускане на Украйна”, споделил му нападателят, който има мачове за украинския национален отбор.

„Шахтьор“ разполага с цели 13 бразилци в своя отбор, докато в „Динамо“ играе Витиньо.

Заради кризата УЕФА свика спешно извънредно заседание на висшия си ръководен орган, за да обсъди евентуалното преместване на финала в Шампионската лига извън Русия. Сбирката е в петък и на нея се очаква сблъсъкът за трофея на 28 май да бъде отнет от Санкт Петербург.

Украинският национал Олександър Зинченко пък реагира много остро на руската инвазия. Защитникът на „Манчестър Сити“ публикува “стори” в Инстаграм, в което пожела мъчителна смърт на руския президент Владимир Путин. Въпреки това много бързо въпросната публикация беше свалена, като според “Дейли мейл” футболистът обвинява социалната мрежа за това. “Надявам се да умреш от най-мъчителната смърт, измет”, гласеше коментарът на футболиста, към снимката на Путин, която той качи.