0

С ъдбата на "Челси" ще бъде решена до 31 май. Това е крайната дата, до която клубът може да бъде продаден. В противен случай няма да вземе лиценз за следващия сезон. Условието на правителството на Великобритания обаче е едно: сделката за клуба може да се случи, но само ако нито едно пени не постъпи по сметките на оттеглилия се собственик Роман Абрамович.

Съдбата на "Челси" ще бъде решена до 31 май. Това е крайната дата, до която клубът може да бъде продаден. В противен случай няма да вземе лиценз за следващия сезон. Условието на правителството на Великобритания обаче е едно: сделката за клуба може да се случи, но само ако нито едно пени не постъпи по сметките на оттеглилия се собственик Роман Абрамович.

Това са част от санкциите, наложени на олигарха заради близките му отношения с президента на Русия Владимир Путин.

За остатъка от този сезон „сините“ получиха специално разрешение, но бюджетът им беше ограничен. Клубът беше лишен и от почти всички дейности, които носят финансови активи - продажба на билети и артикули с емблемата на клуба, входящи и изходящи трансфери, както и преподписването на договори.

На домакинските мачове

на „Стамфорд Бридж“ ще могат да присъстват само фенове с абонаментни карти

той като те са предварително закупени. Приходите от билетите възлизат на около 600 000 паунда, от които клубът ще бъде лишен. Очаква се да бъдат блокирани и постъпленията от наградните фондове във Висшата лига и Шампионската лига.

Финансовите неволи не спират дотук. Спонсорът Three вече обяви, че ще преразгледа договора си с клуба, който беше подписан в началото на сезон 2020-21. Той е за три години на стойност 120 милиона паунда.

„В светлината на наскоро обявените санкции, поискахме от "Челси" временно спиране на спонсорството ни към клуба, включително премахването на логото ни от екипите и от стадиона до следващо решение“, обявиха от телекомуникационната компания. Според „Дейли мейл“ от „Найк“ също обмислят прекратяване на отношенията. Договорът с американската фирма за спортна екипировка е от 2016-а, той е за 15 години и е на стойност 900 милиона паунда.

Ако бъде прекратен, „сините“ ще загубят 540 милиона.

Според медиите на Острова парите в касата на клуба ще свършат за 17 дни от началото на санкциите. Това означава, че на 28 март клубът няма да има пари, с които да оперира. Това именно накара шефовете на клуба да отправят молба до властите санкциите да бъдат смекчени и продажбата на клуба да бъде разрешена. Сумата за заплати на играчите към момента възлиза на 28 милиона, но според последните изчисления „сините“ имат в наличност 16 милиона.

Ако се стигне до неплатежоспособност, клубът трябва да премине в ръцете на синдик. До момента подобно нещо не се случвало с тим от Висшата лига.

Въпреки тежкото положение "Челси" записа победа с 3:1 срещу "Норич". „Аз се радвам да бъда тук. Продължавам да съм щастлив, че водя един силен отбор. Докато имаме достатъчно екипи и автобус, който да ни кара до мачовете, ще даваме всичко от себе си“, коментира мениджърът Томас Тухел.