0

Т руден старт в 12-ото си участие на Australian Open направи Григор Димитров. Първата ни ракета за 11-и път преодоля I кръг в „Мелбърн парк“, след като беше затруднен от чешкия квалификант Иржи Лехечка, но все пак успя да го прескочи след 6:4, 4:6, 6:3, 7:5. Битката с 20-годишния дебютант (№142 в света) продължи 2:48 минути, като Лехечка изненада нашия със силна игра от задна линия и на мрежата. Нашето момче обаче показа класата си в ключовите моменти, завършвайки с 33 печеливши удара и 29 непредизвикани грешки при силния вятър в Мелбърн.

Труден старт в 12-ото си участие на Australian Open направи Григор Димитров. Първата ни ракета за 11-и път преодоля I кръг в „Мелбърн парк“, след като беше затруднен от чешкия квалификант Иржи Лехечка, но все пак успя да го прескочи след 6:4, 4:6, 6:3, 7:5. Битката с 20-годишния дебютант (№142 в света) продължи 2:48 минути, като Лехечка изненада нашия със силна игра от задна линия и на мрежата. Нашето момче обаче показа класата си в ключовите моменти, завършвайки с 33 печеливши удара и 29 непредизвикани грешки при силния вятър в Мелбърн.

"Получи се много труден първи мач. Може би едни от най-тежките условия, при които съм играл тук – отчете поставеният под №26 българин, който си гарантира $108 350. - Винаги е опасно да се изправиш срещу непознат съперник. Той беше изиграл три мача в квалификациите и нямаше какво да губи, така че наистина трябваше да внимавам“.

Гришо вече има 29 победи в Мелбърн,

повече, отколкото на „Ролан Гарос“ и „Уимбълдън“, взети заедно (откъдето има съответно 12 и 16). “Виж ти, готино. Интересна статистика, за която не знаех. Може да е нещо, свързано с Австралия, но наистина се наслаждавам на времето си тук. В Париж се сещам за много тежки първи кръгове с по 4-от 5 сета, които загубих. На “Уимбълдън” сякаш винаги един мач, нещо малко не ми достига

Има някаква малка пречка, която остава там. Разбира се, не е късно това да се промени“, каза Димитров.

Следващият му съперник е ексцентричният Беноа Пер, който спечели трилъра с Тиаго Монтейро (Браз) - 6:4, 3:6, 7:5, 2:6, 7:5 след 3:40 ч. “В един момент щях да осера нещата“, заяви в типичния си стил брадаткото, който мина първата фаза на Голям шлем за първи път след „Ролан Гарос“ 2020.

В края на миналата година, вече на австралийска земя, французинът обяви, че е с коронавирус.

„COVID позитивен съм за 250-и път. Писна ми от всичките глупости. Имам само хрема, но след всички тези карантини, местенето от стая в стая, като през цялото това време съм съвсем сам на другия край на света, не съм много добре психологически“, написа тогава 32-годишният бунтар.

Григор изостава с 1:3 в досегашните си срещи с 56-ия в ранглистата Пер, с когото не са се сблъсквали от 2015-а. Димитров бе попитан и за петкратния финалист в Мелбърн Анди Мъри, който постигна първа победа от 2017 г. Бившият №1, който през този период претърпя куп травми и операция на тазобедрената става, изхвърли с 6:1, 3:6, 6:4, 6:7 (5), 6:4 поставения под №21 Николоз Басилашвили (Груз).

“Може би той не беше готов да каже сбогом

– каза Димитров. - Изумително е това, което постигна след операциите. Видях го как се движи на корта, не като преди, но е възхитително. Всеки ден преминава през нужните процедури – сигурно му отнема по 3-4 часа на ден, за да се погрижи за бедрото. И в същото време има семейство, деца и успява да балансира“.

Звездата ни засегна и филма „Методът „Уилямс“, посветен на близките му приятелки Винъс и Серена, които за първи път от 20 г. пропускат едновременно турнир от Шлема. Гришо сподели, че е видял само части от лентата, но чака да я гледа цялата заедно със сестрите. Той добави, че с удоволствие би създал подобен проект и за себе си.