0

Ц иркът в българския футбол достигна нови висоти, след като представители на 76 клуба се събраха в НДК и избраха единодушно Димитър Бербатов за президент на БФС. Алтернативният конгрес бе проведен, въпреки че ръководството на футболната централа го отмени и обяви за нелегитимен.

Циркът в българския футбол достигна нови висоти, след като представители на 76 клуба се събраха в НДК и избраха единодушно Димитър Бербатов за президент на БФС. Алтернативният конгрес бе проведен, въпреки че ръководството на футболната централа го отмени и обяви за нелегитимен.

Сутринта пред НДК се събраха всички от екипа на Бербатов, включително Стилиян Петров и Мартин Петров. Заедно с тях бяха и делегати на 76 от футболните клубове, както и фенове на ЦСКА. Всички те бяха категорични, че Изпълкомът на БФС няма правомощия да отмени конгреса и затова сбирката трябва да се проведе.

Недоволните от управлението на Борислав Михайлов се събраха в една от залите и започнаха провеждането на конгрес.

На 9-часовото заседание делегатите гласуваха да освободят Михайлов от поста му и да се премине към избор на ново ръководство. При гласуването Бербатов бе избран за президент с пълно единодушие. Беше решено също президентът на БФС да има право на максимум 3 мандата, а освен това членовете на Изпълкома се редуцират до 9, като сред тях попаднаха Мартин Петров и Стилиян Петров.

„ Не ми е приятно това, което се случва, призна Бербатов. - Тъжно ми е, но сме принудени да направим това и го правим. Ние се борим за честен и прозрачен конгрес, но досега не ни се даваше шанс за такъв. Това, което правим, е в рамките на закона. Тъжно е, но е наложително, принудително. Съжалявам, защото футболът не печели от всичко това.

Основен приоритет ще бъде обединението на всички футболни хора.

То минава през напълно нормален проведен честен конгрес на всички клубове, които са част от БФС, за да се даде възможност на всички да изразят своето желание“.

От футболната централа пък реагираха остро на случващото се в НДК и го нарекоха фарс, като призоваха държавата да се намеси. „БФС остро осъжда фарса, разигран в центъра на столицата на правова, демократична и европейска държава!

Провеждането на абсолютно нерегламентирано мероприятие и провъзгласяването му за официално, при това – пред безучастния поглед на държавните власти – е недопустима проява, легитимираща анархизма и беззаконието в страната ни. Българският футболен съюз за пореден път твърдо подчертава, че Общото събрание, насрочено за 18 март 2022 г., е отменено по надлежния ред и не е откривана процедура за излъчване на делегати и тяхното регистриране във федерацията – единствената уставна процедура за определяне на членовете с право на глас.

Ръководството на Българския футболен съюз категорично спазва законите на Република България,

собствения си устав и правилата на световната и европейската федерации ФИФА и УЕФА, които вече са сезирани за днешната трагикомедия – и ще брани правата си с всички законови средства“, се казва в позицията на БФС.