0

90 мача и 18 гола. Това е активът на Ивелин Попов за националния отбор на България. Доста сериозни цифри, при положение, че Попето хвана доста трудни години за държавния тим и в един момент не издържа, заради което в края на 2019 г. обяви, че се оттегля.

„След загубата от Косово реших да се откажа. Много ми е тежко, когато жена ми се измъчва и плаче, приема загубите с мен. Това не може да го позволя. С Англия беше много тежко - загуба, скандали и т.н.“, разкри тогава Попето.

В последствие тогавашният селекционер Георги Дерменджиев започна да прави всичко възможно да върне един от най-добрите ни футболисти в състава. Ивелин обаче беше непреклонен и отказваше. В крайна сметка обаче той смекчи тона и тъкмо когато изглеждаше, че е готов да преосмисли своето решение за важния бараж с Унгария, но получи тежка контузия и излезе дълго време извън терените. Някъде в онзи момент окончателно бе затворена главата „Ивелин Попов в националния отбор“.

В последствие кариерата му в Русия приключи и той се върна в Левски – отбора на сърцето си. Където обаче за негово съжаление, а и за това на феновете, нещата не му се получиха. И заради това беше взето най-доброто решение и за двете страни – той да премине в Ботев Пд, воден тогава от неговия приятел Станислав Генчев. Какво да кажем за цифрите на Попето с жълто-черния екип – 4 мача, 4 гола и 1 асистенция. Вкара на Крумовград, Етър, Славия и Лудогорец. Голът му срещу шампионите беше свръхмайсторски. Той преодоля около около 20 метра с топка в краката, преминавайки един след друг с лекота Педро Нареси и Оливие Вердон, и матирайки вратаря Симон Слуга с външен фалц. Но рециталът на Попето не спря до тук. Той асистира и на Красиан Колев за неговия гол. 

И въз основа на цялото това представяне на Ивелин някак си изниква въпросът – защо той не бъде повикан в националния отбор? Да, знаем прословутите думи за подмладяването, но все пак в тима играе 33-годишния Спас Делев. Защо 2 години по-големият от него Попов да не бъде повикан? Да не би да имаме по-добър плеймейкър от него? Нямаме ли нужда от футболист с подобно самочувствие, играл в големи отбори и в куп големи мачове? Да, ние не знаем как би реагирал Попето, ако му се изпрати повиквателна. Но ако на Младен Кръстаич му пука за добрите резултати на България и за това да излезем с някаква чест от тези квалификации, е длъжен да се обади на новия капитан на Ботев Пд и да види какво е неговото мнение. При положение, че ветерани като Стеван Йоветич и Стефан Савич са най-добрите в Черна гора, която ни победи два пъти, защо ние трябва да си заравяме главата в пясъка и да се правим, че не виждаме в каква форма е Попето. Без съмнение в момента той е най-добрият български футболист в първенството. Покрай него ще растат и младите, което виждаме в Ботев Пд с Красиан Колев и Самуел Акере.

Има и един друг момент, който със сигурност жегва Ивелин, що се отнася до националния отбор. Той има 90 мача, като му остават само още 10 до кота „100“ и още 15 до това да изравни Стилиян Петров на върха на вечната ранглиста.