0

Д имитър Бербатов и неговият екип опитват да организират "алтернативен конгрес" на БФС в момента в една от залите на НДК. Бербатов пристигна днес около 10.00 часа пред Националния дворец на културата, като неговите сподвижници дойдоха доста по-рано.

Бербатов настоява, че днес трябва да се проведе редовен конгрес на БФС, тъй като такъв е вписан в Търговския регистър. Но БФС отмени на заседание на изпълнителния комитет този конгрес на 1-и март. В два поредни дни актуалното ръководство на БФС обяви, че конгресът е отменен и клубовете не бива да се поддават на манипулации.

Представителите на 82 клуба се събраха днес в НДК, за да провеждат "алтернативен конгрес" на БФС или нещо подобно на конгрес, след като БФС отмени събранието на 18-и март със свое решение от 1-и този месец. Решението на БФС беше продиктувано от множеството дела, които се водят за легитимността на Конгреса от 12-и октомври 2021-а и за недопускането на подписката на определени клубове за провеждането на Конгрес днес, но организиран от БФС.

От тези 82 клуба само два се въздържаха, а останалите 80 гласуваха за началото на работата. Тъй като всичко се оказа доста импровизирано, с изключение на озвучаването в залата, беше организирано на място Бюро по регистрацията. Всеки делегат трябваше да представи документ, че законно представлява своя клуб.

Една от водещите фигури в екипа на Бербатов – бившият член на Изпълкома Петър Величков, в 11.15 часа започна да търси представители на БФС, за да проведе конгреса легитимно. В последствие хората, които пристигнаха, се преместиха в зала 3, където се настаниха по подредените предварително столове.

Единственият представител на БФС, който днес беше в НДК Борислав Попов в някакъв момент сутринта намекна, че е било предвидено провеждането на стратегия за развитието на българския футбол. Попов обясни, че е пристигнал за да отмени наема на залата. Но имаше надписани съобщения по вратите на Зала 3, че Конгресът, насрочен за 18-и март, се отменя.

В 10.40 часа днес пристигна и министърът на спорта Радостин Василев, който няколко пъти намекна, че е тук просто като наблюдател и не взима страна. Също така обясни, че е получил сигнали за нередности от клубове.

Ето това се прави с вашите пари, каза Бербатов, когато застана на трибуната вече в Зала 3. Залата е запазена и подредена. Това означава, че единствените членове, които са подали документи, са тук.

Димитър Пейчев от бургаския ФК Русокастро се качи пред микрофона веднага след бившия централен нападател на Манчестър Юнайтед: "Виждаме как за пореден път се подиграват с нас. Единствения начин да направим конгрес е съда, но и там става трудно. Регионалните заплашват. Предлагам следното: по устав и закон имаме право да организираме конгрес и без тяхното присъствие. Да направим един легитимен конгрес, за да прекратим порочната практика. Защото това е вече 16 години и не вярвам, че ще се прекрати. Ние сме само едни донори за тях".

Един от адвокатите на екипа на Димитър Бербатов - Георги Владов обяви, че това е един легитимно и законно свикан конгрес.

"За да бъде легитимен конгресът, поне половината от членовете трябва да присъстват. Тука очевидно няма 340 клуба. Но закона позволява един час по-късно да може да се прави конгрес с присъстващите. Тъй като организацията не е както на свикан конгрес, явно ще трябва да се гласува с вдигане на ръка".

След това присъстващите приеха, че конгрес трябва да се проведе. Бяха преброени 80 гласа За, нула против и двама въздържали се, така че началото на въпросния конгрес беше дадено.

"Знаете как се прави Конгрес, при нас ще бъде импровизирано. Но аз и опитните юристи мога да кажа, че всичко ще се проведе легитимно. След това ви предлагам да направим проверка. И ще помоля всеки един с делегатските документи и да си покажете . ще отнеме време, но трябва, за да гарантираме, че всичко е по правилата, каза още Владов.

След това отново думата взе Бербатов и каза: "Това което се случва е по устав и по закон. И е волята на членовете на БФС. Това, което правим сега, сме принудени да го направим така. Това е, което вас ви карат да го правите. Понеже е по устав и по закон, когато изберете президента, единствената цел в последствие е да има честен и прозрачен конгрес, който да обедини всички клубове. И там да се прецени кой кой иска да го представлява. Аз аплодирам и приемам това, което правите. Ние сме принудени да стигаме до такива крайности. Да постигнем обединение заедно, а не да рушим".

По-рано и министърът на спорта Радостин Василев също се появи в НДК. Той обяви, че е дошъл лично да се увери какво се случва днес в залите там. „Не знам какво ще се случи. С моя заповед комисия на ММС ще удостовери какво се случва. Аз съм тук, проверих залите. Има си началник на комисията за проверка. Ще излезем с доклад какво се случва тук. Един казва, че ще има Конгрес, друг – не. Дойдох лично да се уверя кой е тук, кой го няма, какво се случва”, каза Василев.
Зала 3 е празна, много столове са наредени. Всичко ще бъде заснето. Не мога да си обяснявам липсва или присъствие на нещо, което не зависи от мен”, добави той.

„Не мога да взимам страна, аз съм контролиращ орган на всички федерации. Лицензът на БФС не подлежи на подновяване. Той подлежи на отнемане и даване. Има специален член по повод отнемането на лиценза. Няма да се качвам в залата. Дойдох да видя какво се случва. Моят коментар е излишен”, каза още Василев.

Изпълнителният директор на БФС Борислав Попов, който също се появи пред сградата, обяви, че Конгрес няма да има. По-късно българската футболна централа пусна официална позиция, с която осъжда остро "фарса, който се разигра в центъра на столицата".

Ето писмото на футболната централа:

"Българският футболен съюз остро осъжда фарса, разигран днес в центъра на столицата на правова, демократична и европейска държава!
Провеждането на абсолютно нерегламентирано мероприятие и провъзгласяването му за официално, при това – пред безучастния поглед на държавните власти – е недопустима проява, легитимираща анархизма и беззаконието в страната ни.

Българският футболен съюз за пореден път твърдо подчертава, че Общото събрание, насрочено за 18 март 2022 г., е отменено по надлежния ред, и не е откривана процедура за излъчване на делегати и тяхното регистриране във федерацията – единствената уставна процедура за определяне на членовете с право на глас.

Зала №3 на НДК бе запазена за вътрешно мероприятие на Българския футболен съюз, за което е сключен надлежен договор. Въпреки това, и в разрез с всички законови и етични принципи, група лица нахлу невъзпрепятствено в помещението и физически отстрани и разруши имущество на БФС, за което бяха уведомени и органите на реда.

Ръководството на Българския футболен съюз категорично спазва законите на Република България, собствения си устав и правилата на световната и европейската федерации ФИФА и УЕФА, които вече са сезирани за днешната трагикомедия – и ще брани правата си с всички законови средства!
За пореден път призоваваме клубовете–членове на БФС да не се поддават на злонамерени и користни опити за разцепление на българския футбол. 

Апелираме и към държавните органи да вземат отношение към грубото показване както на законите, така и на устава на най-голямата спортна федерация у нас!"