0

Ц СКА 1948 стана десетият български клуб, който обърна мач в Европа. Тимът на Валентин Илиев прекърши кипърския Пафос от 0:1 до 2:1 на стадион „Васил Левски“ в четвъртък.

Любопитното е, че ЦСКА 1948 постигна първия обрат доста рано – едва в петия си евромач. По същото време това направиха още два наши клуба – Марек и Лудогорец. Дупничани -  срещу легендарния Алекс Фъргюсън и неговия Абърдийн през 1978 година. Тогава в първата среща в турнира за КНК съперникът им повежда с 0:1 на „Бончук“, но те успяват да направят прелом и да спечелят с 3:2. Това е и единственият обрат за Марек в Европа и, за съжаление, завършва с отпадане след 0:3 в реванша.

Лудогорец пък в петия си двубой врътна сръбския гранд Партизан от 0:1 до 2:1 в Разград през 2013-а, като спечели и реванша с 1:0 и му би шута.

И като говорим за елиминиране, тук е мястото да споменем, че при Лудогорец обратът автоматично води до отстраняване на съперника. Така стана и при срещата на „орлите“ с другия сръбски гранд Цървена звезда през 2016. Този път обръщането дойде в реванша от 2:1 до 2:4.

Прелом имаше и в единия мач при отстраняването на Жалгирис през 2017-а. Освен това Лудогорец има и два обрата в групови фази. Те донесоха не просто паметни победи, а допринесоха и за прескачането на групите. Най-напред това се случи срещу Хофенхайм през 2017-а от 0:1 до 2:1 с победен гол на покойния Джоди Лукоки. През 2019-а пък се стигна до най-изразителната българска победа в Европа след обрат. При нея Лудогорец с треньор Станислав Генчев помете ЦСКА Москва с 5:1 в групите на Лига Европа. И петте попадения паднаха след почивката, която дойде при 1:0 за руския тим.

В историята на българските участия в евротурнирите очаквано най-много обрати е направил ЦСКА – цели 11. Именно „червените“ бяха постигнали последния такъв преди ЦСКА 1948 да удари Пафос. Това се случи през 2020-а, когато в плейоф за Лига Европа тимът, воден тогава от Стамен Белчев, прекатури Базел като гост от 0:1 до 3:1 в своя полза.
ЦСКА е постигал обрати срещу много големи клубове като Борусия Дортмунд, Байерн и Ювентус, но и в трите случая отпада. Това става съответно през 1965, 1974 и 1975 година. „Червените“ направиха още един обрат срещу Юве през 1994-а, но победата им с 3:2 бе анулирана от УЕФА заради нередовна картотека на автора на два гола в този мач Петър Михтарски.

Освен срещу Базел ЦСКА има още един паметен обрат на чужд терен – през 2009-а срещу Динамо Москва от 0:1 до 2:1, като успехът осигури влизане в груповата фаза на Лига Европа.
Левски от своя страна може да се похвали, че от български клубове е направил първия си обрат на най-висока фаза – четвъртфинал. Това става през 1970 година, когато за КНК „сините“ обръщат полския Гурник от 0:1 до 3:2. Победата обаче не им стига за краен успех след загуба в реванша с 1:2. Най-силният отбор, който „сините“ са ушивали Барселона – от 3:4 до 5:4 през 1976-а, отново на четвъртфинал, но за Купата на УЕФА. И отново той носи престиж, но не и отстраняване на противника.

Локомотив Пд пък е отборът, който най-рано постига обрат – още във втория си мач в турнир под егидата на УЕФА – през 1971-ва срещу източногерманския Карл Цайс Йена. Преломът е от 0:1 до 3:1, но „черно-белите“ отпадат, тъй като първият мач е загубен с 0:3.

Локо Пд е и отборът, на който нито един обрат не му е помогнал за елиминиране на съперника. „Смърфовете“ имат три – все през 70-те години, като напускат турнира и в трите случаи. Ботев Пд пък имаше нужда от най-много мачове, за да стигне до първия си обрат – чак на 45-я срещу албанския Партизани Тирана. Това стана през 2017-а с треньор Николай Киров – от 0:1 до 3:1. Друг любопитен факт е, че Литекс, който е трети по обрати след Левски и ЦСКА със своите 6, се специализира да ги прави на чужд терен. Пет от тях бяха при гостувания, а само един в Ловеч. 15 пък са българските клубове, които са играли в Европа, но нямат обрат. Остава да видим дали първият, който направи ЦСКА 1948, ще стигне за краен успех в Кипър.

Още интересни четива – в днешния брой на „Мач Телеграф”

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ИНСТАГРАМ

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТИКТОК

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ В YOUTUBE

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ ВЪВ VBOX