0

Д ербито между Лудогорец и ЦСКА в последните 12 години най-често е това, което определя шампиона на България. Така е и през този сезон. Във всички тези години досега шампионът все си е един и същ, но не винаги "зелената" доминация в тези сблъсъци е била толкова отчетлива. В тях има известни нюанси, а тях можем да ги забележим при прегледа на футболистите, които взимат участие в тези битки и по-скоро тяхната националност.

Ще ги разделим основно на две групи – българи и чужденци. За разлика от много други големи сблъсъци в българския футбол като Вечното дерби, Пловдивското дерби, най-старото столично, това между Левски и Ботев, че даже и големите мачове между Литекс и Левски в края на 20-и и началото на 21-и век - това между Лудогорец и ЦСКА от самото си начало е белязано от големия брой чужденци в него. През 2011-а, 2012-а и 2013-а, те все още не бяха над 50% от целите състави на двата отбора, но постепенно нарастваха до такава степен, че през 2017-а, Лудогорец веднъж излезе срещу ЦСКА само чужденци. Тогава срещата на „Армията“ завърши 1:1.

След този мач постепенно „червените“ започнаха да прибягват до сходни с тези на Лудогорец пропорции между българи и чужденци в състава си, а и в конкретните сблъсъци между двата отбора. Легионерите в червения екип се увеличиха, а с това и победите на Лудогорец взеха да идват все по-трудно. В последните три години ЦСКА дори два пъти спечели това дерби, след като в първите 9 години от съперничеството успя да се наложи общо веднъж.

Цялата разработка четете в днешния брой на вестник "Мач Телеграф"