0

Ц СКА разнищи лидера в efbet Лига Локомотив Пловдив на „Лаута“ в мач от 12-ия кръг, но победи само с 2:0. Благодарение на невероятните намеси на вратаря си Динко Хоркаш, който спаси и дузпа на Назон, „смърфовете“ се отърваха от разгром.

Попаденията за гостите бяха дело на Майкъл Естрада и Дюкенс Назон, но лошото е, че еквадорският национал и Марселиньо Кареасо напуснаха терена контузени 5 дни преди вечното дерби с Левски. 

С победата ЦСКА спря серията от 11 мача без поражение на Локо, но по-важното е, че се доближи на 5 точка от него. Пловдивчани продължават да са лидери в класирането с 29 точки, а „червените“ вече са трети с 24 и с мач по-малко.

Двубоят на „Лаута“, с който официално бе открита новата Южна трибуна на стадиона, започна с поделено надмощие и на много високо темпо. След четвърт час игра гостите първи погледнаха към противниковата врата.

Джонатан Линдсет пробва удар от дистанция, попаднал в ръцете на Динко Хоркаш. Веднага след това Евандро сбърка при изнасянето на топката и я подари на Майкъл Естрада, който бе сам в наказателното поле, но се забави прекалено много и стреля в аут. 

ЦСКА унижи Локо в Пловдив
Локо Пд ЦСКА Локо Пд ЦСКА Локо Пд ЦСКА
19

Пет минути след това обаче еквадорецът се поправи и изведе своя тим напред в резултата. Линдсет подаде към Естрада по отличен начин зад защитата на Локомотив и този път централният нападател бе безпощаден с мощен удар от въздуха, с който не остави шансове на Динко Хоркаш – 1:0.

В 24-тата минута Естрада можеше да отбележи втори гол по подобен начин, след като отново бе изпуснат от „черно-бялата“ защита при пас на Хайнц и пробва да прехвърли вратаря на домакините, но топката срещна напречната греда. 

В ответната атака „железничарите“ стигнаха до първата си възможност за гол. Играчите на Александър Томаш разиграха добре по десния фланг, от където топката бе върната по земя към дъгата на наказателното поле и Георги Минчев отправи техничен удар, преминал встрани от вратата. 

В 31-вата минута „червените“ пропуснаха още един изгоден дшанс. Тобиас Хайнц центрира от фаул към Дюкенс Назон, който бе оставен да овладее и шутира по диагонала от близка дистанция, но Хоркаш отрази. 

Гостите обаче продължиха да бъдат по-настоятелният тим и осем минути по-късно реализираха второ попадение. Майкъл Естрада се пребори с Ефе Али на десния фланг, навлезе в наказателното поле и подаде успореден на голлинията пас към Дюкенс Назон, който добави в опразнената врата за 2:0. 

В последната минута от редовното време на първата част футболистите на Нестор Ел Маестро получиха право да изпълнят дузпа. Ангел Лясков фаулира Назон в наказателното поле и главният съдия Станимир Тренчев посочи бялата точка. Зад топката застана потърпевшият нападател на „червените“, но Динко Хоркаш спаси неговия изстрел с крак. 

Три минути след подновяването на играта националът на Хаити пропусна още един отличен шанс, останал очи в очи с вратаря на Локомотив. 

В 68-мата минута Назон напредна по левия фланг и върна към Тобиас Хайнц, чийто завършващ удар обаче над напречната греда. Малко след това и Енес Махмутович не успя да уцели целта, след като засече с глава центриране от корнер. 

В 78-мата минута Назон пропусна още една добра възможност, изведен отдясно в наказателното поле на Локомотив, но завършващият му удар бе спасен от Хоркаш. Три минути по-късно домакините опитаха да отговорят, но силен шут на Алфа Конте от около 20 метра премина над вратата на Густаво Бусато. 

До края на срещата "черно-белите" потърсиха изравнително попадение, но така и не намериха път към вратата на ЦСКА и "червените" се поздравиха с крайния успех. 

В следващия кръг Локомотив Пловдив гостува на втория в класирането Черно море, докато ЦСКА се изправя срещу Левски.