0

Кандидат-купувачът на Левски Драган Шолак говори за неосъществяването на сделката за „синия“ клуб, който Sport Republic бе близо да придобие. Бизнесменът заяви пред „Капитал“, че причината за пропадането на сделката е в „огромния дълг и лошата структура на дълга, част от който е под международни санкции“.

- Г-н Шолак, какво ви накара да се интересувате от Левски?

- След придобиването на Саутхемптън в края на 2021 г. разработих стратегия за глобална платформа от множество футболни клубове. Разгледахме много възможности за придобиване на европейски футболни клубове, като част от тази стратегия, сред които и възможността за придобиването на ФК Левски.

- След дългите преговори какви бяха причините Sport Republic да се откаже от сделката?

- Мога да ви уверя, че положихме сериозни усилия и приложихме цялата си професионална експертиза, за да преструктурираме успешно дълговете на ФК Левски и да разработим стабилен бизнес модел, който да гарантира устойчив успех на клуба, както желаят многобройните привърженици и фенове на отбора в България. Вложихме много финансови средства за привличане на експерти, изготвяне на анализ и намиране на решение, с което да постигнем това. Но за съжаление не успяхме, заради огромния дълг и лошата структура на дълга, част от който е под международни санкции. Опитахме се да намерим правилното решение от правна гледна точка, но установихме, че такова решение не може да се намери. Невъзможно е да се инвестира в клуба при такива условия.

Предполагам, че изпълнителният директор на ФК Левски е направил това, което трябва, но ФК Левски, в настоящата ситуация, не би бил инвестиционна цел за нито един сериозен международен инвеститор.

И не мога да приема обвинението на изпълнителния директор на ФК Левски, че не сме подходили достатъчно сериозно към сделката. Подходихме към тази сделка с цялото необходимо внимание и професионализъм, положихме много усилия, включително да подкрепим финансово клуба. Нещо повече, компании, част от United Group, са подкрепяли и продължават да подкрепят ФК Левски дори и в момента. Един пример дори беше цитиран от изпълнителния директор на ФК Левски.

- Каква е вашата визия за развитието на Левски?

- Според мен развитието на ФК Левски трябва да следва естествената стратегия за развитие на всеки един европейски гранд. Тя трябва да бъде на базата на създаване на силна детско-юношеска школа, която да осигурява бъдещите таланти, да носи устойчивост в модела на клуба и да служи като силна връзка с местната общност и феновете в цялата страна. Да има международна обмяна на таланти в мрежа от клубове по модела на Sport Republic. Следващата стратегическа посока би била създаването на силна мрежа от големи спонсори, която да подсигури бъдещото развитие. Разбира се, най-важна е връзката с феновете, те са истинската причина за съществуването на клубовете. Нова комуникационна стратегия, нови подходи и по-голяма ангажираност на общността са някои от основните начини за гарантиране на бъдещето на всеки един клуб.