0

180 минути! Толкова делят Елин Топузаков от постижение, в което той участва като играч, пише в днешния си брой вестник "Мач Телеграф".

„Сините“ отчетоха в събота при победата над Ботев Пд осма поредна суха мрежа! За последно Мартин Смоленски успя да се разпише във вратата на Пламен Андреев в 45-ата минута, с което не позволи на гранда от София да си тръгне с 3 точки в Благоевград. След това нито атаката на Лудогорец, нито тази на ЦСКА успя да се справи със защитата на „сините“ и да преодолее Андреев. „Армейците“ дори нямаха и точен удар към него за всичките 90 минути по време на дербито, завършило без победител 0:0. Същото се случи и с по-непретенциозните съперници, които станаха част от тази серия. А в четвъртък предстои идеална възможност бройката на мачовете да стане 9, след като идва домакинство на Септември София на „Герена“. 

8 поредни мачове без допуснат гол „сините“ записаха вече веднъж, но в рамките на 2 сезона. Пролетта на 1995 година завърши със 7 сухи мрежи, а към тях бе добавена и още една в началото на есента – 1:0 срещу Локомотив Пд. Сега Елин Топузаков ще има възможност да гони десетата именно там – на „Лаута“, стига първо да бъде преодолян с чиста победа Септември. 

Като играч той и съотборниците му отчаяха атаката на противниковите отбори през есента на сезон 2006/07 в девет поредни мача, а към тях бе прибавено и едно служебно 3:0 над Черноморец. Тогава Дрийм тийма на Станимир Стоилов нямаше спирачка по пътя към титлата. „Сините“ допуснаха само една загуба в този шампионат. Шокиращото тогава, както и сега е, че тя дойде там, където никой не очакваше – в Самоков. Там Левски отстъпи с 1:2 пред Рилски спортист.

Трябва да отбележим също, че най-добрата серия от поредни сухи мрежи е доста сериозно препятствие – 13! Тя обаче също бе постигната, както през 1995 година, в рамките на 2 сезона, а и от двама треньори. Старът бе даден през пролетта на 1999 година, когато начело на Левски бе Ангел Станков. Бившият нападател изведе „сините“ до 12 мача без допуснат гол. Един от тях – 0:0 с Литекс бе фатален за него, както и в битката за титлата. Трябва да отбележим също, че тимът от „Герена“ не допусна да му бъде вкаран гол и при 3:0 над Металург Перник. Този мач, както и резултатът от него бяха анулирани заради аферата на перничани с уредени мачове. 
Към 12 срещи Люпко Петрович, който наследи Ангел Станков, прибави още една суха мрежа. 

За сегашното постижение основен принос имат Пламен Андреев, който бе на вратата във всичките срещи. Неизменно отляво в отбраната бе Цунами, а отдясно Жереми Петрис. В средата Ноа Сонко-Сундберг взе участие в 7 срещи, а с осемте сухи мрежи може да се гордее един малко подценяван бранител – Келиан ван дер Каап. В пет от тези двубои на терена бе Хосе Кордоба.