0

Е мил Данчев говори в днешния брой на в. „Мач Телеграф“ по всички интересни теми в българския футбол, сред които шансовете на ЦСКА да прекъсне шампионската серия на Лудогорец и нуждата от промени в играта, които се свързват с името на Димитър Бербатов.

- Г-н Данчев, как бихте коментирал битката за титлата?

- Действително в шампионата има сериозна интрига. Като изключим двата гранда Лудогорец и ЦСКА, зад тях дишат във врата им още 3-4 отбора, които последните години направиха сериозен прогрес в развитието си в положителна посока. В същото време, въпреки че елиминира Черно море, Лудогорец получи един много силен шамар, нещо което не се беше случвало от много години – загуби вкъщи конкретно от Черно море.

- Каква е вашата прогноза – кой ще бъде шампион?

- И при ЦСКА, и при Лудогорец има едно лъкатушене, редуват силни със слаби мачове, така че трябва да бъдем търпеливи и да изчакаме. Като потомствен цесекар искам отборът да сложи още един трофей във витрината, но дали ще успее – това не мога да прогнозирам.

- Загубата от Лудогорец на „Армията“ ще окаже ли влияние върху „червените“ в директния сблъсък, който предстои в Разград на 20 май?

- Би следвало това да мобилизира футболистите, защото и те съм сигурен, че жадуват за една титла, най-после. За мача съм сигурен, че ще има огромно значение, стига един от двата отбора да победи. Ако няма победител, интригата ще продължи.

- Лично на вас харесва ли ви регламентът на Първа лига и как бихте коментирал това, че претендентите за титлата ще играят само по веднъж?

- Това са детайли. Някакъв регламент трябва да има. Въпросът е много дълбок според мен. Много по-съществена промяна трябва да настъпи, а именно, както в много от европейските цивилизовани страни шампионатът да се менажира от Професионалната лига. Футболният съюз трябва да се занимава с детско-юношеския футбол, с мачовете на националните отбори, но оперативната работа трябва да е задължение на футболната лига. Най-вероятно не в този си вид, защото сега тя няма капацитета, потенциала, кадрите, които да го менажират това.

Цялото интервю с Емил Данчев четете в днешния брой на вестник "Мач Телеграф"