0

Легендата на Левски Емил Велев – Кокала сподели каква е била за него 2022 година. Разбира се, той акценитра не само върху представянето на „сините“, националния отбор. Освен това Кокала даде и своята прогноза за битката за титлата. Дали Саша Илич и компания ще издържат и какво ще им бъде необходимо, ако искат да сложат край на царуването на Лудогорец.

- Каква бе 2022 година за вас?

- Нормално беше всичко. Каквото бях предначертал това се и случи, без изненади. 

- Вдигна ли се нивото на футбола в България?

- Всичко беше на приливи и отливи. Не мога да кажа, че нещо драстично се е оправило. Имаше доста изненади, както от грандовете, така и от останалите отбори в първенството. При мачовете за Купата на страната много относителни нещата, защото те си имат свои закони. Винаги има изненади и отпаднали отбори от Първа лига. Но не беше нормално Левски да отпадне на такъв етап.

- Да поговорим за националния отбор. Как ще коментираш работата на Младен Кръстаич до този момент?

- Нищо особено не са показали. Кръстаич дойде като нов треньор и взе други хора. Мисли, че нещо може да направи с тези бързи промени. Тези мачове, които до този момент изиграхме под негово ръководство, според мен не могат да определят нищо. Ще се види в следващите квалификации за Евро 2024. Тогава всичко ще е много по-важно, а групата ни не е никак лека. Срещу Сърбия, Унгария, Черна гора и Литва и ще видим с какви играчи разполага Кръстаич и какво е реалното състояние на националния отбор. 

- Предрешена ли е битката за първото място, след като Сърбия единствен от петте отбора бе на Мондиал 2022?

- Не виждам някакъв изявен фаворит въпреки, че сърбите бяха в Катар. Ако ние имаме амбицията и всичко да е подчинено на това да се класира отбора за европейското, то трябва да го направим. Трябва да се тренира и да се мисли в тази посока. Тези срещи, които се изиграха под ръководството на Кръстаич досега, не са показателни. Въпросните мачове можеше да се изиграят така и без треньор. Кръстаич нито ги е познавал играчите, нито нищо. Това е истината.

- Как виждате конкуренцията във вътрешното ни първенство? Доста оспорвани срещи се изиграха.

- Да, но се получава надбягване с един кон. Единственият конкурент, който можеше да е на Лудогорец, е Левски. Но „сините“ в последните два месеца записаха много лоши резултати в първенството. Бихме всички антирекорди откъм резултати и затова сме на 14 точки от върха, който за мен, е недостижим. Освен, ако не се случи нещо случайно. ЦСКА не ги виждам да задържат първото място. От това, което показаха през есента, мога да кажа, че бяха много нестабилни. Победиха на късмет в доста мачове, което също е част от играта. Не казвам, че е невъзможно да станат шампиони с късмет, защото сега има и подготовка и трансферен период. Ако напипат двама, трима или четирима наистина добри футболисти, може и да успеят да задържат тази преднина от една точка. Ако направят това ще ги поздравя.

- От кой отбор сте най-приятно изненадан?

- Има много изненади в негативна посока. И Черно море не са в това добро състояние, в което се намираха. Локо Пд също. С всичките тези трансфери и чужди играчи, които имат. Единствен светъл лъч имаше в ЦСКА 1948, но дотам. При другите е борба за спасение. 

- Кой футболист ви впечатли най-много?

- Няма такъв, който да ми е направил сериозно впечатление.

- Не са ли много чужденците в Първа лига?

- Не само, че са много, но и некачествени. Това е проблемът при нас. Ако имаше чуждестранни футболисти, от които да се учат младите, е друго, но виждаме какви играчи се докарват с вагони и се пренебрегват българите. Било то по-млади, без опит. Това е! Страх лозе пази! Всички в България ги е страх да налагат млади футболисти! Изключвам Славия, където това е цел. Да се дава път на такива играчи. Останалите отбори я пуснат един или двама, я не. Затова нямаме и национален отбор. 

- Може ли да кажем, че чужденците изяждат хляба на българите?

- Така се получава на практика. Събираме ги от кол и въже, къде с пари, къде – не, и викаме: „Леле, този е страшен“. А досега никой от тях е утишъл да играе в силно първенство. А идеята е, ако ще докарваш чужденец - да можеш да го препродадеш и да спечелиш пари.

- Има ли специална дата, която ще запомниш от 2022 година?

- Раждането на първото ми внуче! На 9 март! Тогава се появи – Емил 3!

ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ ЧЕТЕТЕ НА СТРАНИЦИТЕ НА ВЕСТНИК МАЧ ТЕЛЕГРАФ