0

Ц СКА не е платил заплати по договорите на двама свои футболисти през 2021 г. и те са компенсирани финансово от ФИФА. Това стана ясно от публикуван отчет на световната футболна асоциация за дейността на спомагателния фонд, чиято цел е да обезщети играчи, чиито заплати не са платени от клубовете им.

В предоставения списък се вижда, че от българското първенство има двама футболисти, които са компенсирани от ФИФА. Последвалата детайлна разбивка показва, че и двамата са от ЦСКА. Имената им обаче не са посочени.

Фондът на ФИФА с общ бюджет 16 милиона долара беше създаден през 2020 г. заедно с ФИФПро (световният синдикат на професионалните футболисти). Първоначално причина за създаване на фонда бе пандемията от COVID-19, която причини затруднения на доста клубове при изплащането на възнагражденията на футболистите.

Това принуди ФИФА да създаде този фонд, по който първоначално бяха обезщетени стари случаи (от юли 2015 до юни 2020 г.) с 5 млн. долара. След това бяха отпуснати 3 млн. за компенсации във въпросния критичен период заради коронавируса (юли-декември 2020 г.).

Сегашният период, в който са включени и двамата футболисти на ЦСКА, е от януари до декември 2021 г. и в него ФИФА е превела част от дължимите заплати на 225 състезатели.

Най-много са те в Португалия (61), следват Гърция (50), Румъния (22), Турция (17) и др. Негативният рекорд за 2021 г. се държи от гръцкия Докса, който не е платил на 22-ма футболисти. Следват португалските Авеш с 19 души и Униао Мадейра с 18 души.

"Имайки предвид, че е дълбоко разочароващо за играчите да не получават техните заплати, ние сме доволни, че фондът на ФИФА отново им предоставя предпазна мярка като гаранция, че ще си получат част от това, което им се дължи. Също така сме доволни да видим, че изплащанията, направени от фонда, са се увеличили значително спрямо предходните години и ФИФА трябва да бъде похвалена за отдадеността си на този проект", заяви юридическият директор на ФИФПро Рой Фермеер, цитиран от „Сега“.

До момента общо 1370 футболисти са били подпомогнати от фонда за компенсации, като за последния предвиден период (януари - декември 2022 г.) са предвидени още 4 млн. долара, с което сумата ще стане общо 16 млн.