0

К ой е един от най-големите спонсори на Българския футболен съюз? Отговорът на този въпрос не се крие в някоя фирма или учреждение. Той гравитира около едно словосъчетание - Дисциплинарна комисия. Вестник "Мач Телеграф" направи дисекция на наказанията, наложени на клубовете от началото на сезона, а цифрите в него са впечатляващи. 

Оказа се, че футболната ни централа е събрал глоби за близо 350 000 лева от клубовете след мачовете в Първа лига. Точната цифра е 349 350 лева, а в нея дори не сме вкарали индивидуалните санкции за жълти и червени картони. Не сме включили и наказанията след мачовете за Купата на България и Суперкупата.

Споменатата по-горе сума е събирателна от глобите на всички клубове в елита заради прегрешения на феновете им. Най-често отборите са санкционирани заради факли, димки, обидни скандирания и хвърлени предмети.


Категорично може да се каже, че Левски и ЦСКА са най-големите спонсори. Двата клуба са били глобени общо със 144 450 лева от началото на сезона в Първа лига. Това прави цели 41.7% от общите парични наказания в елита, а тази цифра можеше да е и още по-солидна, ако феновете на ЦСКА не бойкотираха двубоите на любимците си през голяма част от кампанията до момента. 

Интересно е да се спомене, че "сините" фенове не пропускат да се отчетат при всеки мач на Левски. С други думи - на "Герена" са глобени след всеки кръг в елита. "Червените" са пропуснали два пъти. Веднъж в мач с Ботев Пд в Коматево, където традиционно гостуващата агитка е малка. Вторият път беше в Бистрица срещу ЦСКА 1948, където "армейците" не влязоха на трибуните, а гледаха от хълм над стадиона.

Иначе трябва да уточним, че клубовете реално не внасят глобите си в касата на футболния съюз, а централата им ги одържа от приходите от телевизионните права, което гарантира, че парите ще бъдат прибрани.

Само за сравнение ще дадем общите глоби на отборите от Висшата лига на Англия, която от началото на сезона е 1 300 000 паунда, които се равняват на близо 2 900 000 лева.

Битката за Пловдив на "Лаута" е №1 при дербитата

Сблъсъкът между Локомотив Пловдив и Ботев Пловдив на "Лаута" е мачът, генерирал най-големи наказания за двата клуба. Общата сума на санкциите е цели 25 600 лева, която е повече от 10 пъти по-висока от ответния мач в Коматево. При домакинството на "канарчетата" двата клуба са били наказани с общо 2000 лева.

Битката за Пловдив изпреварва другите две големи градски дербита - това на София и на Варна.

Сблъсъкът Левски - ЦСКА генерира общи глоби от 13 800 лева. По-голямата част от тях са за "сините", защото "червените" тогава бойкотираха мача и Сектор Г остана почти празен.

Варненското дерби пък мина без почти никакви инциденти, а Спартак и Черно море бяха наказани общо с 2300 лева.

Още интересни факти по темата четете в днешния брой на вестник "Мач Телеграф"