0

П резидентът на БФC Георги Иванов се съгласи да отговори на въпросите на "Мач Телеграф" ден преди старта на сезона. Той обяви, че ще бъде безкомпромисен при съдийски издънки, при които си личи, че са в следствие на залитане към определен клуб. Георги Иванов вярва, че първенството ще е още по-интересно от предходното. Той очаква, че България ще е по-силен отбор в предстоящите официални мачове в Лигата на нациите.

- Г-н Иванов, утре (б.р. - днес) стартира новият сезон на Първа лига. Той ще бъде първи за вас като президент на БФC. Досега сте бил в тази роля като футболист, със статута на легенда, треньор и директор. Кога напрежението преди старта на сезона беше най-голямо?

- При всички положения, докато бях треньор. От тях постоянно се търсят резултати. Те трябва да си подготвят отборите по най-добрия начин, защото когато няма успехи, те го отнасят. Пожелавам на всички клубове да си задържат, колкото може повече треньорите.

- Какво очаквате от новия сезон чисто футболно след промените във формата на първенството? След като се разделят водещите отбори, остава финална четворка вместо досегашната шестица.

- Промяната не е чак толкова генерална. Сега четвъртият и петият ще играят бараж, защото се получаваше по-голямо несъответствие при четвъртия срещу седмия. Разликата в точките беше прекалено голяма. Сега би трябвало да е по-конкурентно. Вече има два изпадащи отбора и два, които играят на бараж. Това също е ново. Очаквам първенството да мине по най-добрия начин и от съдийско естество. Надявам се организационно клубовете да се справят с всички предизвикателства и от гледна точка на феновете.
Последните години агитките са доста агресивни. Не трябва да се допуска подобно нещо като на последния мач между ЦСКА и ЦСКА 1948, ако искаме да се развиваме по европейски модел.

- Реално сезонът в Първа лига ще завърши с три финала. Къде очаквате да е най-оспорвана битката - за титлата, в баража за Европа или за оцеляване?

- Може би е най-трудно за оцеляване да се играе, защото загубата означава изпадане. Напрежението го има навсякъде, защото всеки се бори за своята цел и се стреми да постигне някакъв резултат. Напрежението е нещо, което винаги ще съпътства професионалния спорт. Това му е интересното.

- Според вас какъв е шансът някой да бутне Лудогорец от първото място при опит №14?

- Лудогорец има най-голямо предимство, защото си запазват ядрото от добрите футболисти. Имат изграден отбор, който е стабилен. Вижда се, че в Левски и ЦСКА търпят солидни промени. ЦСКА е с нов собственик и треньор, а Левски стяга селекция след недобрия последен сезон и почва също с нов треньор. 
Всичко това дава предимство на Лудогорец. В Разград разполагат с най-голямо качество.

Цялото интервю четете в днешния брой на в. „Мач Телеграф“