0

Ц СКА или търси подходящата форма и формат за различните мачове, или намира хармонията в прилагането на различни формации по време на мачовете си този сезон. 

В 14-те двубоя на „армейците“ във всички турнири са използвани пет различни схеми. Все пак трябва да уточним, че те са дело на двама треньори – Саша Илич и Нестор Ел Маестро. Най-често е прилагана 4-1-4-1 – четири пъти, като определено успеваемостта тук е много ниска – три равенства с Хебър, Славия и Черно море и победа единствено с 2:0 над слабака Ботев Враца. Срещу пазарджиклии схемата бе проложена от Илич, а в останалите три случая зад нея стоеше Ел Маестро.

Като десен бек тогава бяха използвани трима различни играчи – Вион, Асен Дончев и Турицов, а отляво бе новото попълнение – Санянг, което силно разочарова в този етап на трайно налагане, докато сега дори не попада в групата. Юга бе дефанзивният халф, който веднъж бе заменен от Линдсет, а пред него действаха Фаетон, Хайнц, Шопов и Шагоян. Последните двама обаче явно не успяха да защитят титулярните си места и постепенно отпаднаха като резерви, като промяната в схемата също повлия на новия им статут. Отпред безалтернативен беше Назон. 

От гледна точка на резултатите най-успешен е ромбът на Нестор Ел Маестро и 4-4-2, с която схема „червените“ записаха 100 процента победи – над ЦСКА 1948, Берое и Ботев Пд. Особено впечатляваща бе играта в първите два двубоя. Тук Ел Маестро взе ключовото решение да даде партньор на Назон в предни позиции в лицето на Фаетон. На хоризонталните върхове на ромба застанаха Хайнц и Кареасо, а на вертикалните действаха Линдсет – в посока на атаката и Юга – в посока на защитата. На двата фланга в защита бяха Турицов и Вион, а между тях – Кордоба и Християн Петров. 

В крайна сметка този модел прерасна в 4-1-3-2, което осигури повече канали на действие на халфовете и мултиплицира опциите в атака. Тук голямата промяна идва и от изпълнителите отпред, където до Назон вече не е Фаетон, а излекуваният Майкъл Естрада. Зад двамата е изключително креативното три в състав – Хайнц, Линдсет и Кареасо, а те са подсигурявани от върналия си добрата форма Юга.

Интересно е, че за първи път от началото на сезона ЦСКА повтори стартовия си състав в дербито с Левски, който бе същият и при убедителния успех с 2:0 над Локо Пд. 

Автор ХРИСТО ГЕОРГИЕВ