0

Н ападателят на Лудогорец (Разград) Кирил Десподов бе избран за "Футболист на футболистите" за сезон 2022/2023 в анкетата на Асоциацията на българските футболисти, съобщават от организацията. Единственото по рода си допитване в България се провежда за 22-а поредна година и в него гласуват всички футболисти от двете професионални лиги - Първа и втора, българи и чужденци.

Анкетата се състои от три основни раздела: "Футболист на футболистите", най-добър млад футболист и най-добър треньор.

Кирил Десподов бе избран за безспорен номер 1 при "Футболист на Футболистите". Втори остана Ивайло Чочев от ЦСКА 1948, а престижното трето място зае друг играч на Лудогорец - Игор Тиаго.

Любопитно е, че Кирил Десподов е двукратен победител в анкетата и в раздела за най-добър млад футболист (сезон 2016/2017 и 2017/2018).

За най-добър млад футболист бе избран вратарят на Левски Пламен Андреев. Той изпревари Николай Златев от Черно море, а трети се нареди защитникът на ЦСКА-София Християн Петров.

За най-добър треньор на първенството футболистите определиха наставника на Черно море Илиан Илиев. Втори е бившият треньор на Левски - Станимир Стоилов, който до този момент има 4 победи в анкетата (три пъти като треньор на Левски и веднъж като наставник на Литекс). Третото място заслужи треньорът на ЦСКА-София Саша Илич.

Илиан Илиев пък печели за трети път авторитетното отличие, след като бе номер 1 за сезон 2009/2010 като треньор на Берое и сезон 2018/2019 начело на Черно море. 

Победителите в трите основни раздела ще бъдат наградени от Асоциацията на българските футболисти в началото на новия сезон.

Резултати от 22-ото издание на анкетата "Футболист на футболистите":

Футболист на Футболистите
1. Кирил Десподов (Лудогорец)
2. Ивайло Чочев (ЦСКА 1948)
3. Игор Тиаго (Лудогорец)

Най-добър млад футболист
1. Пламен Андреев (Левски)
2. Николай Златев (Черно море) 
3. Християн Петров (ЦСКА-София)

Най-добър треньор
1. Илиан Илиев (Черно море)
2. Станимир Стоилов (Левски)
3. Саша Илич (ЦСКА-София)