0

Селекционерът на националния отбор по футбол Ясен Петров заяви, че няма да чака да го уволнят от поста, а сам ще си тръгне. Той добави, че докато той е селекционер натурализиран чужденец няма да има в националния. Ясен Петров обяви това в интервю за предаването "Домът на футбола" на „Диема.

Петров изрази подкрепата си за сегашното ръководство на БФС начело с Борислав Михайлов, а също така не прие и заплахи, че ще бъде уволнен при смяна през март. Петров заяви, че няма да чака да го уволняват, а сам ще си тръгне.

"За нов договор още не сме говорили. Когато стане факт, ще се обяви. Със сигурност, независимо от посоката, ще има разговор. Когато стане факт този разговор, всичко ще се изясни. Аз се надявам всичко да е 6. Дали искам да остана? Година градим нещо и това е като внука ми, сега почна да ходи, после по-бързичко. И ние виждаме как в националния отбор едни хора почват да прохождат. Няма как, има сантимент", описа напредъка си той.

„Имам отлична комуникация с всички клубове и треньори. Аз съм отворен човек, никога не съм се страхувал да говоря с никого. Вие знаете, че съм абсолютно независим човек. Комуникирал съм с хора от Изпълкома, но искам да ви кажа, че няма как някой да ми повлияе на решенията. Всички решения сме ги взимали ние като екип. Имало е моменти, в които съм отказвал на клубни президенти за играчи. Отговорността е изцяло наша и до край ще е така, казах, че нашите грешки си ги признаваме. Винаги ще си взимаме решенията свободно. Имаме страхотен комфорт, положен от Михайлов, Костадинов и Касабов. Никога не са ми се месили кой да бъде повикан", увери Ясен Петров, който започва втора квалификационна кампания през пролетта на 2022-ра година.

След световните квалификации, в които България остана предпоследна 4-а в групата си, предстои участие в поредното издание на Лигата на Нациите. То би позволило на нашите да стигнат до Евро 2024, но най-напред трябва да спечелят групата си С4, а след това два плейофа с победителите в другите групи на Лига С.

"За участие на голямо първенство аз съм най-големият оптимист и имам страхотно желание това да се случи, защото това ще зарадва българина. Аз съм си го пожелал. Няма да има баница, защото трябва да сме по-скромни. Това е една от мечтите ми. Аз не съм тука, за да си сложа значката, че съм бил национален треньор", заяви Петров

"Дали трябва да сме първи в групата ни? Няма да отрека. Да, всичко извън първото място, е провал. Много добър жребий. Искам да се обърна към публиката: "Хора, подкрепете ни!". Ние имаме нужда от първа победа още на старта. Аз вярвам, групата е добра. Нямаме право да подценяваме никой и не се плашим от никой. Не искам да звуча самоуверено, но България иска първото място.

Нормално е да има критики към отбора. Искам да кажа, че ние сме народ, който критикува. Даже ние имаме уникален гений в критиката, дълбаем. Не сме безгрешни, но сме истински.

Опитваме се в едно много сложна обстановка. За първи път ни се случва да играем през три дни в рамките на 6 дни мачове, които са много тежки. Ние минахме през това. На нас ни трябва да полетим, а полетът става с позитивизъм", убеден е селекционерът.

Той оцени положително представянето на бившия си отбор Левски, а нарече треньорите на Левски и ЦСКА-София Станимир Стоилов и Стойчо Младенов "богатство".

"В Левски положителните неща вече се виждат, имат много интересни млади момчета, имат и опитни хора на добро ниво. В Левски има наистина играчи, които трябва да се налагат. Смятам, че ще бъде по-силен Левски. Мъри и Стойчо Младенов в ЦСКА са богатство, защото са много опитни треньори. И двамата са доказали в чужбина, че са качествени треньори".

Попитан дали е възможно натурализиран чужденец да играе за България, каквито случаи е имало доскоро, той каза: "Натурализиран чужденец няма как да има в националния отбор. Поне докато аз съм треньор, в националния отбор на България ще играят само българи!"

"Дали ще остана национален селекционер, когато стане факт, ще говорим пак. На 20 януари ми изтича договорът, има вариант за още една година удължаване. Винаги има две страни. Искам да благодаря за страхотната атмосфера в тима ни, защото това е крачката, за да се направи един колектив. А за да успеем, можем само като колектив. Когато дойдат, всички бяха страхотни професионалисти. Пожелавам им здраве, израстване в отборите и да бъдат още по-сплотени и пораснали. Това е пътят. Към всички футболни хора - да са позитивни. Критикувайте мен, не момчетата. Елате ни подкрепете! Особено на 2-и юни - Денят на Ботев, играем Лига на Нациите и искаме да стартираме с победа", завърши треньорът.